Äppelkaka med smak av kardemumma och calvados

Äppelkaka med smak av kardemumma och calvados
Foto: TV4
Rolf Svensson
Rolf Svensson

Äppelkaka med smak av kardemumma och calvados

18 ingredienser

1 h

Glutenfri äppelkaka toppad med laktosfri frosting smaksatt med calvados.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner långpanna
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 120 g mandelmjöl
  • 4,5 msk potatismjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 apelsin, rivet skal

Smörstekta äpplen

  • 1 syrligt äpple
  • laktosfritt smör
  • strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk kardemummakärnor

Frosting

  • 450 g florsocker
  • 250 g laktosfritt smör
  • 4-6 tsk vatten, hett
  • gul hushållsfärg
  • 2 msk calvados

Tillbehör

  • mandel, flagad och rostad
  • 10 fyrkantiga pappersformar, ca 4x4 cm

Gör så här

Äppelkaka

  1. Vispa ägg och socker.
  2. Tillsätt apelsinskal, vaniljsocker samt mandel- och potatismjöl.
  3. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
  4. Grädda i ca 20 min i 170 grader.

Topping

  1. Skala och tärna äpplet.
  2. Stek äppelbitarna i smör och socker.
  3. Tillsätt mald kardemumma och kanel.

Garnering

  1. Vispa smör och florsocker.
  2. Tillsätt hett vatten och vispa till en luftig smörkräm.
  3. Tillsätt några droppar karamellfärg till önskad färg. Smaksätt med calvados.

Montering

  1. Skär kakan anpassad till pappersformarna.
  2. Spritsa toppingen runt. Garnera med äpplen. Strö över rostad flagad mandel.