Limefläckkakor och finska syltkakor

Limefläckkakor och finska syltkakor
Foto: TV4
Lisa Larsson
Lisa Larsson

Limefläckkakor och finska syltkakor

Av: Lisa Larsson

Från: Hela Sverige bakar

12 ingredienser

45 min

Två kakor av en deg! Ena varianten smaksätts med lime och kakao, den andra med hjortonsylt.

Om du inte vill ha kärnor ifrån hjortronen i dina kakor så sila den och koka sedan upp med lite maizena så får du en fantastiskt len sylt.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner stycken

Grunddeg

  • 400 g smör
  • 9-10 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljpulver

Limefläckkakor

  • 0,5 grunddeg
  • 4 limefrukter, skal från
  • 2-4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 3 msk matolja

Syltkakor

  • 0,5 grunddeg
  • 1 dl hjortronsylt
  • 1 dl florsocker

Gör så här

Grunddeg

  1. Vispa smör och socker poröst, tillsätt vaniljpulver. Tillsätt sedan mjölet och arbeta ihop till en deg. Dela degen i två delar.

Limefläckakorna

  1. Dela degen i två. Tillsätt kakao och olja i ena delen och limeskal i andra. Gör fyra längder som när du gör schackrutor.
  2. När du har satt ihop längderna snurar du dem till ett polkagrismönster. Dela sedan degen och rulla degbitarna till små bollar. Tryck ut dem lite på plåten sedan.
  3. Grädda i 170 grader 15-20 minuter.

Syltkakorna

  1. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Och stansa ut små cirklar med ett snapsglas eller liknande.
  2. Grädda i ugn 5-10 minuter 200 grader. De ska vara mycket bruna i färgen.
  3. Ta sedan och bred sylt på en cirkel och lägg sedan på en annan, så att det blir som en macaron. Pudra sedan på mycket florsocker.