Kjellemans rosenbröd

53 röster
ca 2 h
20 små bröd

Små, söta och goda rosenbröd med vallmofrön på toppen.

Visa mer
ca 2 h
20 små bröd

Du behöver

  • 1 förp jäst [50 g]
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 1,5 tsk salt
  • 800 g vetemjöl special [ca 1,4 l]
  • mjölk
  • 1 ägg
  • vallmofrön
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst upp sig. Klicka i smöret och tillsätt salt.
  2. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen. Häll mjölet i bunken, spara 1 dl till utbakning.
  3. Arbeta ut degen kraftigt i minst 5 min med maskin alt. 10 min för hand tills det att degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk tills den fått dubbel storlek, ca 30 min.
  4. Arbeta ned degen med maskin eller knåda den smidig i lite mjöl. Dela degen i 20 delar och forma dem till runda eller ovala bullar.
  5. Lägg bullarna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
  6. Sätt på ugnen, 225-250 grader.
  7. Vispa ihop ägget med lite mjölk. Pensla på bullarna och toppa sedan med vallmofrön.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler, utan bakduk.
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...