Josephines syltkakor, vaniljdrömmar och chokladkakor
Josephines syltkakor, vaniljdrömmar och chokladkakor
14 ingredienser
Josephines recept på tre sorters söta småkakor: syltkakor, vaniljdrömmar och chokladkakor.
Se fler recept från
Ingredienser
Syltkakor
- 200 g smör
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl strösocker
- 4,5 dl vetemjöl
- sylt (till exempel hallon fast konsistens)
Vaniljdrömmar
- 100 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl neutral olja
- 1 tsk hjorthornssalt
- 4 dl vetemjöl
Chokladkakor
- Hälften av smeten ovan
- 4 msk kakao
- 200 g mjölkchoklad
Gör så här
Syltkakor
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smöret (rumsvarmt) med socker och vaniljsocker. Tillsätt mjölet och knåda ihop till en deg. Rulla till en längd och skär ca 30 bitar.
- Forma varje bit till en boll, gör ett hål i mitten och lägg på plåt. Fyll alla kakor med fast sylt, exempelvis hallon!
- Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Låt svalna innan de serveras!
Vaniljdrömmar
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst.
- Tillsätt oljan litet i taget och vispa. Tillsätt lite mjöl och hjorthornssalt. Blanda i resten av mjölet.
- Dela degen i två delar och spara den ena delen till chokladkakorna.
- Forma klotrunda bollar av smeten – ca 25 st och lägg på plåt. PLATTA INTE TILL DEM!
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min eller tills de känns torra och har en fin sprucken yta.
Chokladkakor
- Hacka ca 50 g av chokladen i små bitar. Blanda ner detta samt kakao i smeten från drömmarna. Droppa i lite extra olja om eller smör om degen faller isär och känns torr.
- Forma bollar och grädda som ovan.
- När kakorna svalnat smälter du resterande choklad över ett vattenbad.
- Ringla chokladen i raka linjer över kakorna för att få ett fint mönster. Låt chokladen stelna och servera kakorna!