Josephines bärtarte med ingefärsflarn
Josephines bärtarte med ingefärsflarn
21 ingredienser
Ingredienser
Tarte
- 100 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 0,25 dl rörsocker
- 1-75 dl vetemjöl
- 1,5 dl havregryn (ej fiberberikade)
vaniljkräm
- 500 g mjölk
- 1 vaniljstång
- 130 g äggula
- 130 g strösocker
- 40 g majsstärkelse
- 50 g smör
Bärfyllning
- 500 g jordgubbar
- 1 dl rörsocker
- 3 msk rom (Captain Morgan Spiced)
- färsk ingefära, riven
- 3 limefrukter
Ingefärsflarn
- 50 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 1-2 tsk malen ingefära (torkad) beroende på hur stark smak som efterfrågas
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 0,75 dl vetemjöl
Gör så här
Tarte
- Sätt ugnen på 200 grader. Rör socker och smör poröst. Blanda i de andra ingredienserna och nyp ihop till en deg. Tryck ut degen i små metallformar . Grädda formarna i mitten av ugnen i ca 10min.
Vaniljkräm
- Koka upp mjölken och vaniljstången. Vispa ihop äggula, strösocker och maizena (sikta ev maizenan) och vänd ner i den varma mjölken
- Koka upp under omrörning och låt koka någon minut. Lägg sedan i smöret och blanda och passera krämen genom en finmaskig sil. Låt svalna. Rör då och då för att påskynda nedkylningen av krämen.
Bärfyllning
- Skiva jordgubbar och riv skalet av limen. Pressa över saften från limefrukterna.riv färsk ingefära och vänd runt bland jordgubbarna.
- Tillsätt rommen och råsockret. Rör om och låt bären stå och dra.
Ingefärsflarn
- Rör allt utom mjölet poröst. Tillsätt mjölet och blanda till en deg. Bred ut degen på baklåtspapper till ca 8cm stora ovaler. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min – men håll koll! De ska precis få lite kolaaktig färg i kanterna – då är de klara. Tag ut dem och lossa dem från bakplåtspappret och placera dem över en kavel för att böja dem.
Sätt ihop desserten
- Tag ut havretarterna ur sina formar och ställ på ett fat (gärna avlångt).
- Klicka i vaniljkräm och lägg på lite av bären.
- Dra en "sträng" av vaniljkrämen på fatet och läg även lite bär där. Ställ ett flarn över varje sträng för att "gömma" bären.