Choklad- och mintkaka

Choklad- och mintkaka
Foto: TV4
Johanna Cronwall
Johanna Cronwall

Choklad- och mintkaka

15 ingredienser

1 h

Glutenfri chokladkaka toppad med laktosfri marängsmörkräm smaksatt med mint. Serveras med konserverade päron.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner långpanna
  • 245 g laktosfritt smör
  • 85 g kakao
  • 240 g potatismjöl
  • 21 g bakpulver
  • 3 g vaniljpulver
  • 4 g salt
  • 420 g strösocker
  • 2,25 dl laktosfri mjölk
  • 7 ägg
  • neutral olja, till bakplåtspappret

Marängsmörkräm

  • 4 äggvitor
  • 170 g strösocker
  • 250 g laktosfritt smör
  • pepparmintsarom (efter smak)

Servering

  • 1 förp konserverade päron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Sikta ner kakao, potatismjöl, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.
  4. Rör ner ägg, mjölk, socker och smält smör i mjölblandningen.
  5. Häll smeten i en långpanna, klädd i bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 min.
  6. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Ställ skålen över ett sjudande vattenbad, rör tills blandningen är ca 65 grader och sockret har smält.
  7. Ta av blandningen från vattenbadet och vispa tills den har svalnat. Du ska då ha en tjock, glansig maräng.
  8. Tillsätt smöret lite i taget, fortsätt vispa några minuter efter att allt smör är tillsatt. Smaksätt med pepparmintsaromen.
  9. Skiva de konserverade päronen.
  10. Lägg kakan på ett fat. Spritsa över marängkrämen. Skär kakan i snygga trekanter och lägg på de konserverade päronen.