Konditorns tarte tatin

koket.se
Tarte tatin
Foto: tv4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Konditorns tarte tatin

12

10 ingredienser

Johan Sörbergs recept på Tarte tatin, en klassisk fransk äppelpaj som du gräddar i en stekpanna med eldfast handtag och sen stjälper upp på ett fat.

Se de tävlande i Hela Sverige bakar utmanas i pajbakning i videoklippet.

Ingredienser

Snabb smördeg

  • 250 g vetemjöl
  • 250 g smör, kallt, i bitar
  • 100 g vatten
  • 20 g äggula
  • 5 g salt
  • 5 g citron, färskpressad

Fyllning

  • äpple
  • rörsocker
  • citron, färskpressad
  • smör

Gör så här

  1. Snabb smördeg
    Blanda vetemjöl, salt, smör så att det börjar gå ihop
  2. Tillsätt vatten, äggula och citronsaft.
  3. Arbeta degen så att den precis går ihop (lite smörklumpar är bara bra) plasta in degen och låt vila i kyl ca 10-20 minuter.
  4. Kavla ut degen och vik ihop den i treslag två gånger. Plasta och låt vila ytterligare 10-20 minuter
  5. Fyllning
    Skala och kärna ur äpplena, dela i 4 delar (eller hur man vill).
  6. Smält socker, citronsaft och smör till ljus karamell i en stekpanna med eldfast handtag.
  7. Lägg i äpplena och låt dem karamelliseras runt om ca 8-12 min.
  8. Kavla ut degen ca 2-3 mm tjock, skär till den ett par cm större än stekpannan.
  9. Lägg degen som ett lock över äpplena och vik ner kanten.
  10. Grädda i 180 grader 20-30 min.
  11. Vänd upp pajen upp-och-ner på ett fat och servera.