Fredriks hasselnötsknut

Fredriks hasselnötsknut
Foto: Robin Persson/ Sjuan
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Fredriks hasselnötsknut

11 ingredienser

Baka bröd med hasselnötter, havregryn och dinkelmjöl.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner bröd
  • 50 g jäst
  • 80 g sportgryn (kan ersättas med 40 g havregryn och 40 g råg också)
  • 5 dl vatten
  • 2 msk honung
  • 9 g havssalt
  • 4 msk matolja (eller olivolja)
  • 1 dl hasselnötter, hela
  • 0,5 dl hasselnötter, hackade
  • 1 ägg
  • 360 g vetemjöl
  • 360 g dinkelmjöl

Gör så här

  1. Koka en gröt på råg/havregrynen och vattnet. Blanda i socker och oljan och svala ner blandningen i vattenbad tills fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i bunken, rör ut den med den ljumma grötblandningen.
  3. Blanda i mjölet tills du får en skön deg som släpper från kanterna. Den får gärna vara lite lös. Tillsätt salt och nötter, blanda tills det är väl blandat med degen.
  4. Jäs 30 minuter. Ta upp degen och knåda den lite. Dela degen i tre delar, gör en fläta och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Jäs ytterligare 30 minuter, pensla med ägg och strö rikligt med hackade hasselnötter över brödet.
  6. Ugnen ska vara uppvärmd till 250 grader, släng in brödet och sänk värmen till 200 grader, grädda i ca 25 minuter (jag brukar dra ut det och knacka lite i botten för att se så att det verkligen är klart!).