En deg - tre sorters kakor. Syltgrottor, uppåkrakakor och bondkakor.
Ingredienser
Mördeg
150 g smör, kallt
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 msk vatten, kallt
Uppåkrakaka
kokos, riven
rosa pärlsocker
Syltgrottor
havtornssylt
Bondkaka à la Eva
hasselnötter
malen kanel
kardemumma
ingefära
svartpeppar
Gör så här
Mördeg Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Dela degen i 3 delar
Uppåkra Kavla ut degen tunt. Stansa ut runda kakor, och vik dem nästan dubbelt den undre delen ska synas lite. Blanda riven kokos och rosa pärlsocker, strö över kakorna.Grädda i 180 grader ca 10 minuter.
Syltgrottor Skär i bitar och rulla till runda bollar. Gör en fördjupning med tummen och fyll med sylt. Grädda i 180 grader 10-15 minuter.
Bondkakor Stöt kryddorna i en mortel. Kavla ut degen och stansa ut blommor. Doppa i kryddblandningen och grädda i 180 grader ca 10 minuter.