Kolatoppen

Kolatoppen
Foto: TV4
Erica Johansson
Erica Johansson

Kolatoppen

Av: Erica Johansson

Från: Hela Sverige bakar

21 ingredienser

2 h

Erica Johanssons mumsiga Kolatoppen; en tårta fylld med hallon, choklad, kola och dekorerad med fina chokladfigurer.

Ingredienser

portioner bitar

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao

Kolakräm

  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk sirap
  • 1-2 msk kakao
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vanilj

Fyllning 1

  • nutella
  • grädde, vispad

Fyllning 2

  • grädde, vispad
  • färska hallon
  • vaniljsocker

Dekoration

  • Kolakräm
  • rostat mandelspån
  • spritsad grädde
  • Chokladfigurer

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund kakform, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.
  2. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp på ett galler för att kallna. Dela kakan i tre delar.

Kolakräm

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull: grädde, mjölk, florsocker, sirap, kakao, vaniljsocker och smör. Låt koka ihop under omröring.
  2. Testa konsistensen med kulprov emellanåt. Det ska vara en tjockflytande kräm. Låt krämen svalna något.

Fyllning

  1. Förbered fyllningarna. Blanda Nutella med vispad grädde, dosera efter önskemål. Detsamma med den andra fyllningen.

Chokladdekoration

  1. Smält mörk blockchoklad och fyll i en plastpåse. Klipp ett litet hål ochspritsa ut dekorationer likt stora blommor eller annat fantasifullt på ett bakplåtspapper och ställ svalt.
  2. Vispa grädde till dekoration runt tårtan
  3. Fyll tårtan med Nutella och hallonfyllningarna och bred på kolakrämen
  4. Spritsa sidorna runt tårtan med grädde och strö mandelspån (rostade) eller hackade nötkärnor uppe på kolakrämen.
  5. Dekorera sidorna på tårtan med chokladdekorationerna.