Emelies småkakor: saltlakrits, kanel eller choklad

Foto: TV4
Emelies småkakor: saltlakrits, kanel eller choklad
28 ingredienser
Emelies recept på tre sorters småkakor: saltlakritskakor, mammas kanelkakor samt Emelies chokladkakor med saffran och rom.
Se fler recept från
Ingredienser
Mammas kanelkakor
- 100 g smör
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl strösocker
- 15 g mald mandel
- malen kanel
- Hallonsylt
- florsocker
Lakritskakor
- 100 g vetemjöl
- 75 g smör
- 75 g rörsocker
- 0,5 ägg
- 0,33 tsk bakpulver
- 10 g turkisk peppar, krossad (eller efter smak)
- 1 Kick (lakritskola)
- Svart pastafärg
Chokladkakor
- 100 g smör
- 2,75 dl vetemjöl
- 1 msk kakao
- 1 dl strösocker
- 1 msk ljus sirap
- 0,5 tsk bikarbonat
Saffransmörkräm med rom
- 150 g smör
- 2 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 äggula
- några droppar romessens
- saffran (efter smak)
- Chokladkulor eller chokladspån
Gör så här
Mammas kanelkakor
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Arbeta ihop degen och dela i två delar.
- Smaksätt den ena med drygt 1 tsk kanel och andra delen med mandel.
- Rulla båda degarna till fingertjocka längder och tryck ut dem lite.
- Lägg mandeldelen underst och pensla med äggvita.
- Lägg på kanellängden, gör en skåra och fyll med sylt.
- Grädda i ca 12 min.
- Glasera med florsocker utrört i lite vatten och skär upp kakorna innan de svalnat.
Lakritskakor
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Blanda alla ingredienser.
- Rulla i bakplåtspapper till en rulle och ställ in i frysen ca 20 min.
- Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt.
- Grädda kakorna i ca 8-10 min.
Chokladkakor
- Ugnsvärme: 175 grader.
- Blanda allt, rulla ihop till bollar och låt stå kallt ett tag.
- Lägg på plåt och grädda i ca 10 min, låt kallna.
Saffransmörkräm med rom
- Vispa ihop smör och sockret.
- Tillsätt vanilj, rom och saffran och rör sedan ned äggulan.
- Spritsa ut på chokladkakorna och toppa med chokladkulor