Emelies småkakor: saltlakrits, kanel eller choklad

POPULÄRT
Emelies småkakor med saltlakrits, kanel och choklad
Foto: TV4

Emelies småkakor: saltlakrits, kanel eller choklad

Av: Emelie Ullberg

Från: Hela Sverige bakar

28 ingredienser

Emelies recept på tre sorters småkakor: saltlakritskakor, mammas kanelkakor samt Emelies chokladkakor med saffran och rom.

Se fler recept från

Hela Sverige bakar »

Ingredienser

portioner st

Mammas kanelkakor

  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 15 g mald mandel
  • malen kanel
  • Hallonsylt
  • florsocker

Lakritskakor

  • 100 g vetemjöl
  • 75 g smör
  • 75 g rörsocker
  • 0,5 ägg
  • 0,33 tsk bakpulver
  • 10 g turkisk peppar, krossad (eller efter smak)
  • 1 Kick (lakritskola)
  • Svart pastafärg

Chokladkakor

  • 100 g smör
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,5 tsk bikarbonat

Saffransmörkräm med rom

  • 150 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • några droppar romessens
  • saffran (efter smak)
  • Chokladkulor eller chokladspån

Gör så här

Mammas kanelkakor

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Arbeta ihop degen och dela i två delar.
  3. Smaksätt den ena med drygt 1 tsk kanel och andra delen med mandel.
  4. Rulla båda degarna till fingertjocka längder och tryck ut dem lite.
  5. Lägg mandeldelen underst och pensla med äggvita.
  6. Lägg på kanellängden, gör en skåra och fyll med sylt.
  7. Grädda i ca 12 min.
  8. Glasera med florsocker utrört i lite vatten och skär upp kakorna innan de svalnat.

Lakritskakor

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda alla ingredienser.
  3. Rulla i bakplåtspapper till en rulle och ställ in i frysen ca 20 min.
  4. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt.
  5. Grädda kakorna i ca 8-10 min.

Chokladkakor

  1. Ugnsvärme: 175 grader.
  2. Blanda allt, rulla ihop till bollar och låt stå kallt ett tag.
  3. Lägg på plåt och grädda i ca 10 min, låt kallna.

Saffransmörkräm med rom

  1. Vispa ihop smör och sockret.
  2. Tillsätt vanilj, rom och saffran och rör sedan ned äggulan.
  3. Spritsa ut på chokladkakorna och toppa med chokladkulor