Emelies äppelpaj

Foto: TV4
Emelies äppelpaj
16 ingredienser
Ingredienser
Mördeg
- 150 g smör, kallt tärnat
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 dl florsocker
- 1 ägg
- 0,5 msk vatten, kallt
Fyllning
- 12 äpplen granny smith
- 1 citron, saft
- 50 g smör
- 4 msk strösocker
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 350 g mandelmassa, riven
- 100-150 g pistagenötter, hackade
Till servering
- vispgrädde
- vaniljsocker
- ev florsocker
Gör så här
Mördeg
- Nyp ihop det kalla och tärnade smöret med mjöl och florsockret.
- Tillsätt ägg, vatten och arbeta ihop degen. Knåda inte!
- Plasta och låt vila i kylen/frysen 30 minuter.
Fyllning
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg direkt i en skål med citronsaften.
- Stek äpplena mjuka i två omgångar med smör och kryddorna.
- Häll upp på ett fat och låt kallna.
- Dela degen i två, en mindre och en större. Kvala ut till en cirkel på ett mjölat bakbord. Rulla upp degen på kvalen och täck botten på formen. Låt degen hänga över kanterna.
- Riv mandelmassa, hacka nötterna och blanda med äpplena.
- Fyll botten med frukten.
- Kavla ut den andra degbiten på samma sätt eller gör ett flätat lock.
- Pensla kanterna med ägg och mjölk och lägg över pajen.
- Nyp ihop skarvarna och skär av degen som hänger över kanten.
- Ställ formen på en plåt och pensla hela locket med äggblandningen. Mortla lite råsocker och strö över. Stick några hål locket innan gräddning.
- Grädda 35 minuter i 180 grader tills den är gyllene.
- Vispa grädden och rör ned vanilj. Servera till pajen. Pudra med florsocker innan servering om du vill.