Elins äppelpaj

Foto: TV4
Elins äppelpaj
22 ingredienser
Ingredienser
Botten
- 100 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 äggula
- 2 msk malen kanel
- 150 g mandelmassa
- 75 g smör
- 2 ägg
- 1,5 dl potatismjöl
- 3 äpple mjölig
- 3 msk strösocker
- 2 msk malen kanel
- 500 g mandelmassa
- 4-5 äggvitor
- florsocker
Mummasås
- 2 dl mjölk
- 3 dl grädde
- 1 vaniljstång
- 3 äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 msk majsstärkelse
- 0,5 msk kardemummakärnor, krossade
Gör så här
- Blanda alla ingredienser till botten, tryck ut i en form, nagga och ställ i kyl.
- Mixa mandelmassa, tillsätt smör och ägg. Vänd ner potatismjöl.
- Skala och skiva äpplena, blanda dem ned socker och kanel.
- Riv mandelmassa och rör ut äggvita. Fyll i spritspåse med stjärntyll.
- Lägg ihop pajen och och grädda i ugnen i ca 60 minuter. Täck med bakplåtspapper de sista 20 minuterna.
- Sikta över florsocker.
- Koka upp mjölk grädde, ägg och vaniljstång.
- Vispa äggulor, socker och maizen luftigt.
- Tag ut vaniljstången och häll gräddmjölen över äggblandningen.
- Häll tillbaka i kastrullen. Koka upp.
- Sila såsen och tillsätt kardemumman.