Christinas rabarberkompott med citronmousse
Christinas rabarberkompott med citronmousse
23 ingredienser
Rabarberkompott med citronmousse serverat med ett havreflarn och svart sesam.
Se fler recept från
Ingredienser
Havreflarn
- 35 g smör, smält
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl havregryn
- 0,5 dl vetemjöl
- 1 krm bakpulver
- 12 ml mjölk
- 12 ml ljus sirap
- 0,25 tsk svarta sesamfrön
rabarberkompott
- 250 g rabarber, skalad och skuren i små bitar
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 vaniljstång, smaka av om lite mindre behövs
- 1 gelatinblad
Citronmousse
- 0,5 citron, saft och skal
- 2 dl matyoghurt (t ex matyogurt)
- 3 äggulor
- 0,75 dl strösocker
- 2 msk vatten
- 2 gelatinblad
- 2,5 dl grädde, lättvispad
maräng
- 2 äggvitor
- 1 dl strösocker
- 1 msk strösocker
- 0,25 tsk mandelextrakt
Gör så här
Havreflarn
- Blanda alla ingredienser till flarnet, låt inte smeten stå och svälla då de förlorar härligheten med att flyta ut på plåten ordentligt. Klicka ut cirka 1 tsk per flarn.
- Grädda i 175 grader i ca 5-7 minuter. Låt flarnet svalna lite och forma till önskad form
Rabarberkompott
- Lägg gelatinet i lite kallt vatten. Koka rabarber, skårad vaniljstång och socker tills rabarbern är lagom mjuk. Ta från värmen och rör i gelatinbladet. Låt svalna.
- Fördela kompotten i de fyra glasen. Ställ i kylen medan du gör moussen.
- Citronmousse
- Blanda citronsaft, skal och yoghurt.
- Vispa äggulorna ljusa och fluffiga.
- Koka upp vatten och socker till 121 grader och häll över gulorna i en fin stråde.
- Smält gelatinet i lite vatten och rör ner i äggblandningen.
- Blanda sedan ner yogurten och sen grädden till en slät mousse.
- Känns den grynig eller att gelatinet inte har lösts upp ordentligt kan du sila moussen först innan du häller ett lager över rabarberkompotten. Ställ i frysen 1 timme.
Maräng
- Använd en metallskål och vispa 1 dl + 1msk socker och äggvitor tillsammans.
- Sätt över en kastrull med lätt kokande vatten.
- Värm marängen till ca 60 grader, sockret ska ha lösts upp.
- Sätt skålen i en mixer och vispa på hög hastighet tills marängen svalnat.
- Tillsätt mandelextraktet. Använd en spritspåse och spritsa ut marängenpå moussen och bränn av med en brännare. Toppa med flarnet.