Christinas petit choux
Christinas petit choux
35 ingredienser
Christinas recept på petit choux med smak av rosor, vanilj/kolasås damt getost och jordgubbar.
Se fler recept från
Ingredienser
Petit choux
- 160 g vatten
- 160 g mjölk
- strösocker
- salt
- 160 g smör
- 200 g vetemjöl, siktat
- 320 g ägg [6 st]
Rose pastry cream
- 5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 2 msk rosensirap (ett stänk rosenvatten går också bra, smaka dig fram)
- salt
- 4 äggulor
- 0,5 dl majsstärkelse
- 2 msk smör, i små bitar
- 1 vaniljstång
Garnerade rosenblad
- 2 äggvitor
- Strösocker, extra fint
- rosenblad, av ljusrosa rosor, ej besprutade
vaniljkräm
- 2,5 dl mjölk
- 60 g äggula
- 20 g majsstärkelse
- 75 g strösocker
- 25 g smör
- 1 vaniljstång
Karamellsås
- 1,5 dl strösocker
- 2,5 msk vatten
- 0,75 dl grädde
- 25 g smör
- färska hallon, till servering
- flingsalt
Petit choux med getost och jordgubbar
- 200 g getost
- 1 dl grädde
- 1 l färska jordgubbar
- färsk basilika
- crema de balsamico till servering
Gör så här
Petit choux
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka upp allt förutom ägg och mjöl. Ta från värmen innan det kokat upp.
- Tillsätt mjölet och ställ tillbaka på plattan. Rör med en träslev tills degen släpper kanterna på kastrullen.
- Häll över degen i en mixer. Tillsätt äggen, ett i taget. Låt varje ägg arbetas in ordentligt.
- Häll degen i en spritspåse med rundad tyll och spritsa ut på plåten. Dom sväller så tänk på att ha rum emellan.
- Grädda i ca 30 minuter. Öppna efter ca 25 min och släpp ut lite ånga.
Rose Pastry Cream
- Vispa halva mängden socker, mjölk, rosensirap och salt i en kastrull. låt koka upp och låt sedan svalna.
- Vispa äggulor, majsstärkelse och resterande socker i en skål.
- Häll över mjölkkoket, lite i taget. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda tills krämen tjocknat och kommit upp till 70 grader.
- Tag av värmen och tillsätt smör. Sila krämen och täck med plastfilm och ställ kallt.
Kanderade rosenblad
- Vispa upp äggvitorna med en gaffel lite lätt. Doppa i rosenbladen och sedan i sockret. Låt torka.
- Fyll en spritspåse med rosenkrämen. Ta en petit chou och spritsa tills den är fylld. Garnera med rosenbladen på toppen och häll lite rosensirap på toppen.
Vaniljkräm
- Vispa äggulorna och sockret fluffigt. #
- Koka upp mjölk med vaniljstången. Häll gräddkoket över äggblandningen. Fortsätt att vispa ordentligt.
- Häll tillbaka i kastrullen och sikta i maizenan. Vispa kraftigt tills det har blivit en tjock kräm. Häll upp i skål och låt svalna.
Karamellsås
- Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra på låg värme tills sockret är upplöst.
- Fortsätt koka på mediumvärme utan att röra i sockret, tills såsen har mörk kolafärg. Tillsätt grädde och tillsätt smöret sedan. Ta från plattan och låt svalna.
- Fyll varje petit chou med vaniljkräm och lägg i ett hallon. Häll över lite karamellsås och strö över lite flingsalt.
Petit choux med jordgubbar och getost
- Skär jordgubbarna och lägg i en skål. Hacka lite basilika fint och blanda. Låt jordgubbarna stå och dra lite.
- Dela på en petit chou.
- Vispa ost och grädde fluffigt och spritsa i ena halvan. Lägg lite jordgubbar över. Sätt på locket.
- Lägg på ett fat och servera med lite creme de balsamico och ett glas torrt vitt vin till.