Mustig choklad- och jordnötsruta

6 röster
1 h
1 långpanna

Gluten- och laktosfri chokladkaka med jordnötsfrosting och chokladganache.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Visa mer
1 h
1 långpanna

Du behöver

  • 350 g laktosfritt smör (rumsvarmt)
  • 480 g råsocker
  • 120 g siktat kakao
  • 140 g ljus sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 6 ägg
  • 1,5 dl rismjöl
  • 1,5 dl potatismjöl

Frosting

  • 2 dl crunchy jordnötssmör
  • 50 g rumsvarmt laktosfritt smör
  • 30 g florsocker

Chokladganache

  • 100 g mjölkfri choklad, 36 %
  • 1 dl laktosfri grädde
  • 2 msk laktosfritt smör (rumsvarmt)

Garnering

  • physsalis
  • 2 dl torrostade saltade jordnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och råsocker krämigt i assistent.
  3. Blanda i kakao, sirap och salt.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  5. Blanda ihop rismjöl och potatismjöl, och vänd i smeten.
  6. Klä en långpanna och häll i smeten.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, lite kladdig kan den vara inuti.
  8. Frosting
    Vispa jordnötssmör och smör, vänd i florsockret. Lägg i spritspåse.
  9. Topping
    Hacka jordnötterna och ta fram physsalisen.
  10. Chokladganache
    Smält chokladen försiktigt på låg värme.
  11. Tillsätt grädde lite i taget, tills du uppnår den konsistens du vill ha, nu tillsätter du smöret, så ganachen blir blank. Ställ åt sidan.
  12. Montering
    Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna.
  13. Skär i rutor eller annan önskad form, bred över ganache och strö över jordnötter. Låt stelna något.
  14. Spritsa på jordnötsfrostingen och lägg på en physsalis uppepå.
25 september 2014
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept