Cognacskokta äpplen och päron i mördegspaj

Cognacskokta äpplen och päron i  mördegspaj
Foto: TV4
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Cognacskokta äpplen och päron i mördegspaj

12 ingredienser

1,5 h

Mördegspaj fylld med äpplen och päron kokta i konjak och kanel.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner paj

Deg

  • 225 g smör, kallt
  • 360 g vetemjöl
  • 45 g florsocker
  • 11 g vatten, kallt [0,75 msk]
  • 2 ägg, lättvispat

Fyllning

  • 6 Granny Smith
  • 4 fasta päron
  • 3 msk malen kanel
  • 60 g smör
  • 0,5 dl rörsocker
  • 0,5 dl ljust muscovadosocker
  • 2 msk cognac

Gör så här

Deg

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Hacka smör och mjöl i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna, och kör på pulsknappen, precis tills degen blandats.
  3. Ta 2/3 och kavla ut mellan plastfolie eller bakplåtspapper och lägg i en form. Nagga botten. Tryck ut aluminiumfolie och fyll med torkade ärtor eller liknande, ställ i kyl/frys en stund.
  4. Kavla ut 1/3 av degen (ska användas som lock) gör mönster i om du vill, låt vila i kyl.
  5. Förgrädda skalet ca 10 minuter, ta bort folie, och grädda ytterligare 5 min.

Fyllning

  1. Skala äpplen och päron, dela i klyftor och dela ytterligare i 2-3 delar. Vänd ihop med kanel.
  2. Smält smöret i en traktörpanna eller stekpanna med högre kanter.
  3. Lägg i sockret och låt det börja karamelliseras. Tillsätt cognac och vänd i frukten, låt stå och mjukna till sig.
  4. Häll i fyllningen i skalet och lägg på locket. Pensla med lättvispat ägg och grädda ca 25-30 min.