Hannas passionsfruktstarte

Hannas passionsfruktstarte
Foto: Magnus Skoglöf
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Hannas passionsfruktstarte

13 ingredienser

Hannas passionsfruktstarte är en tårta som med sin gula färg passar utmärkt på påsken. Men givetvis smakar den syrligt härligt hela året om. - Receptet kommer från Hela årets kokbok.

Läs mer om Hela årets kokbok

Ingredienser

Botten

  • 0,5 förp digestivekex [200 g]
  • 50 g smör

Fyllning

  • 3 gelatinblad
  • 1,5 dl vispgrädde [150 g]
  • 1,5 dl passionsfruktsjuice, koncentrerad [150 g]
  • 0,5 dl citronsaft, pressad [50 g]
  • 1,8 dl strösocker [150 g]
  • 500 g färskost

gelé

  • 1,5 gelatinblad
  • 1,5 dl passionsfruktsjuice, koncentrerad [150 g]
  • 0,8 dl strösocker [60 g]
  • 2-3 passionsfrukter
  • florsocker, att pudra över

Gör så här

Botten

  1. Smält smöret.
  2. Mixa kexen och blanda med smöret.
  3. Platta ut blandningen jämnt i bottnen på en form med löstagbar kant, 28 cm i diameter.
  4. Ställ in i kylen och låt stelna under tiden du gör fyllningen.

Fyllning

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 minuter.
  2. Koka upp grädde, passionsfruktsjuice, citronjuice och socker.
  3. Smält i gelatinbladen.
  4. Häll vätskan över philadelphiaosten lite i taget och vispa till en slät smet. Sila smeten över digestivebottnen och ställ in i kylen ca 2 timmar.

Gelé

  1. Lägg gelatinbladen till gelén i blöt i kallt vatten ca 10 minuter.
  2. Värm passionsfruktsjuicen och sockret i en kastrull.
  3. Smält i gelatinbladet.
  4. Sila vätskan och tillsätt fruktköttet från passionsfrukterna.
  5. Häll försiktigt på gelén över tarten och låt stå i kyl ca 2 timmar före servering.
  6. Pudra över florsocker vid servering.