Havrevåfflor med kardemumma och äppelkompott

4 våfflor
Spela video Havrevåfflor med kardemumma och äppelkompott
Foto: TV4

Roy Fares belgiska våfflor görs på havremjöl och havremjölk samt smaksätts med kardemumma. Farligt goda serverade med äppelkompott och citrondoftande smetana.

2 september 2017
4 våfflor

Du behöver

Havrevåfflor

  • 100 g havremjöl (2,5 dl)
  • 250 g havremjölk (2,5 dl)
  • 55 g ägg (1 st)
  • 50 g olja
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 5 g bakpulver (1 tsk)
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 krm salt
  • olja, till järnet

Äppelkompott

  • 2 röda äpplen (550 g)
  • 130 g honung (1 dl)
  • 8 g vaniljsocker (1 msk)
  • 0,5 citron, saften
  • 1 kanelstång, ca 6 cm
  • 0,5 dl vatten

Servering

  • smetana
  • vaniljsocker
  • forsocker
  • citron, rivet skal

Gör så här

  1. Havrevåfflor
    Blanda alla torra ingredienser, tillsätt oljan och 1 dl av havremjölken, vispa slät. Tillsätt resten av havremjölken och rör runt och sedan i med ägget.
  2. Låt smeten svälla ett par timmar i kylen. Använd olja till järnet vid gräddning.
  3. Äppelkompott
    Dela och kärna ur äpplen, skär i bitar. Lägg dom i en kastrull med övriga ingredienser och koka upp. Rör då och då. Låt puttra i 15 min.
  4. Häll över i en skål och låt svalna i rumstemperatur.
  5. Servering
    Blanda vaniljsocker med florsocker. Blanda med smetana och riv i citronskal.
  6. Servera våfflorna med äppelkompotten och en klick citron-smetana.
Kommentera receptet

Fler goda recept