Havrevåfflor med kardemumma och äppelkompott
Havrevåfflor med kardemumma och äppelkompott
19 ingredienser
Roy Fares belgiska våfflor görs på havremjöl och havremjölk samt smaksätts med kardemumma. Farligt goda serverade med äppelkompott och citrondoftande smetana.
Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser
Havrevåfflor
- 100 g havremjöl [2,5 dl]
- 250 g havredryck [2,5 dl]
- 55 g ägg [1 st]
- 50 g olja
- 10 g vaniljsocke [1 msk]
- 5 g bakpulver [1 tsk]
- 1 tsk kardemummakärnor, stötta
- 1 krm salt
- olja, till järnet
äppelkompott
- 2 röda äpplen [550 g]
- 130 g honung [1 dl]
- 8 g vaniljsocker [1 msk]
- 0,5 citron, saften
- 1 kanelstång (ca 6 cm)
- 0,5 dl vatten
Servering
- smetana
- vaniljsocker
- florsocker
- citron, rivet skal
Gör så här
Havrevåfflor
- Blanda alla torra ingredienser, tillsätt oljan och 1 dl av havremjölken, vispa slät. Tillsätt resten av havremjölken och rör runt och sedan i med ägget.
- Låt smeten svälla ett par timmar i kylen. Använd olja till järnet vid gräddning.
Äppelkompott
- Dela och kärna ur äpplen, skär i bitar. Lägg dom i en kastrull med övriga ingredienser och koka upp. Rör då och då. Låt puttra i 15 min.
- Häll över i en skål och låt svalna i rumstemperatur.
Servering
- Blanda vaniljsocker med florsocker. Blanda med smetana och riv i citronskal.
- Servera våfflorna med äppelkompotten och en klick citron-smetana.