Havrekakor och chocolate chip cookies

koket.se
Havrekakor och chocolate chip cookies
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Havrekakor och chocolate chip cookies

15 ingredienser

50 min

Två sorters småkakor som båda är lättbakade och brukar bli väldigt uppskattade till fikat. En frasig och smältande god havrekaka samt en segmjuk cookie med mörk choklad och lite sälta.

Se Fredrik Nylén laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

Havrekakor (ca 30 stycken)

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 4,5 dl havregryn

Chocolate chip cookies (ca 40 stycken)

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl brunt farinsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 150 g mörka chokladknappar

Gör så här

Havrekakor

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa smör och socker vitt och fluffigt i en bunke.
  3. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker och blanda ner i bunken.
  4. Tillsätt havregrynen och blanda samman.
  5. Forma till bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de fått fin färg.

Chocolate chips cookies

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa smör, strösocker, farinsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke.
  3. Vispa ner ett ägg i taget.
  4. Blanda mjöl, bikarbonat och salt och vispa ner i bunken och arbeta ihop till en deg.
  5. Tillsätt nästan alla chokladknappar, spar några att lägga på kakorna när de är bakade.
  6. Rulla bollar av degen, lägg dem med bra mellanrum på en bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Baka mitt i ugnen mellan 7-9 minuter. De ska vara lite mjuka när klara.
  8. Ta av kakorna från plåten och tryck i lite extra chokladknappar. Låt svalna.