Havrekakor och chocolate chip cookies
Havrekakor och chocolate chip cookies
15 ingredienser
50 min
Två sorters småkakor som båda är lättbakade och brukar bli väldigt uppskattade till fikat. En frasig och smältande god havrekaka samt en segmjuk cookie med mörk choklad och lite sälta.
Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser
Havrekakor (ca 30 stycken)
- 200 g smör, rumsvarmt
- 2,5 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 4,5 dl havregryn
Chocolate chip cookies (ca 40 stycken)
- 200 g smör, rumsvarmt
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl brunt farinsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 150 g mörka chokladknappar
Gör så här
Havrekakor
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa smör och socker vitt och fluffigt i en bunke.
- Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker och blanda ner i bunken.
- Tillsätt havregrynen och blanda samman.
- Forma till bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de fått fin färg.
Chocolate chips cookies
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa smör, strösocker, farinsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke.
- Vispa ner ett ägg i taget.
- Blanda mjöl, bikarbonat och salt och vispa ner i bunken och arbeta ihop till en deg.
- Tillsätt nästan alla chokladknappar, spar några att lägga på kakorna när de är bakade.
- Rulla bollar av degen, lägg dem med bra mellanrum på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Baka mitt i ugnen mellan 7-9 minuter. De ska vara lite mjuka när klara.
- Ta av kakorna från plåten och tryck i lite extra chokladknappar. Låt svalna.