Hasselstörar

POPULÄRT
koket.se
Hasselstörar
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Hasselstörar

10 ingredienser

Läckert frasigt bakverk på smördeg med hasselnötter. "Ät gärna flera stycken på en gång eftersom de är så goda och fungerar som ett stöd när tillvaron lutar." /Gustav Mandelmann

Ingredienser

Smördeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten, kallt
  • 1 äggula
  • 1 tsk citronsaft, färskpressad
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 200 g smör, kallt (till inkavlingen)
  • 1 ägg, till pensling

Topping och garnering

  • 1 dl hasselnötter [ca 65 g]
  • 0,5 dl strösocker
  • florsocker

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop mjöl, vatten, äggula, citronsaft och det rumsvarma smöret för hand eller i en matberedare. Låt degen vila i kylen i minst en timme.
  2. Skär det kalla smöret i 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Ta fram och kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 25 cm, på mjölat bakbord.
  4. Fördela smöret på ena halvan av rektangeln, ca 2 cm innanför kanterna. Vik sedan in kanterna mot smöret och vik över andra deghalvan som ett lock.
  5. Kavla ut degen igen med lätt hand i en riktning till en rektangel. Lyft upp smördegen försiktigt och mjöla lätt under den.
  6. Vik över en tredjedel av degen från kortsidan mot en bit över mitten och vik sedan över andra sidan så att du får en deg i tre lager. Kavla lätt igen så att du får en deg som är ca ½ cm tjock och vik igen på samma sätt. Kavla och vik en tredje gång och låt sen vila i kylen ca 15 minuter.
  7. Värm ugnen till 200 grader (varmluft 180 grader).
  8. Ta fram och kavla ut degen igen till en ½ cm tjock rektangel. Pensla med uppvispat ägg.
  9. Hacka hasselnötterna ganska fint. Strö sockret och 3/4 av nötterna över degen. Kavla in dem lätt.
  10. Skär degen i 3 cm breda remsor, vrid remsorna och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  11. Pensla med uppvispat ägg och strö över resten av hasselnötterna.
  12. Grädda hasselstörarna i ugnen i 10-12 minuter tills de fått fin färg.
  13. Låt svalna på plåten och pudra dem lätt med florsocker.