Hasselnötspaj med chokladfyllning
Hasselnötspaj med chokladfyllning
14 ingredienser
Hasselnötssablé som fylls med mörk chokladkräm och toppas med rostade hasselnötter och vispad grädde.
Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser
Hasselnötssablé
- 150 g vetemjöl [2,5 dl]
- 100 g smör, rumstempererat
- 2 g salt [0,25 tsk]
- 60 g florsocker [1 dl]
- 40 g hasselnötsmjöl
- 20 g äggula [1 st]
Chokladkräm
- 250 g mörk choklad 70 %
- 250 g grädde [2,5 dl]
- 110 g ägg [2 st]
- 60 g strösocker [0,75 dl]
Garnering
- grädde, vispad
- choklad, riven
- hasselnötter, rostade
- kakao
Gör så här
Hasselnötssablé
- Se till att smöret är rumstempererat. Blanda alla ingredienser till en homogen deg. Plasta och låt den vila lite i kylen så blir den lättare att kavla ut sen.
- Kavla ut degen ca 3 mm tjock och lägg över en pajform med löstagbar kant som är 24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen och skär av överflödig deg längst kanten.
- Nagga botten med en gaffel och frys in skalet tills det är fruset. (Detta för att skalet ska hålla formen) Förbaka tartskalet direkt från frys på 175 grader i 10-12 minuter.
Chokladkräm
- Hacka chokladen i bitar och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över, rör till en slät massa med en slickepott. Separera äggulorna och vitorna från varandra.
- Vispa äggulorna med hälften av sockret över ett vattenbad till en fluffig smet.
- Vispa äggvitorna med den andra hälften socker till ett fast skum. Vänd ner äggulesmeten i chokladen och sist äggviteskummet, använd slickepott.
- Häll över krämen i tartskalet, ända upp till kanten. Baka på 160 grader i 20-23 minuter. Ta ut och låt svalna. och ställ in i kylen 2 timmar.
- Toppa med grädde, riven choklad, rostade hasselnötter och kakao.