Hasselnötsbollar

Lina Shawali HSB 2024

Hasselnötsbollar

Av: Lina Shawali

Från: Nyhetsmorgon

5 ingredienser

30 min + tid i kyl

Smarta bollar med dadlar och hasselnötter passar perfekt som energikick på eftermiddagen eller när du är sugen på något gott.

Ingredienser

25 - 30 styck
  • 200 g dadlar, torkade (t.ex. medjool dadlar)
  • 100 g mörk choklad
  • 2 msk grädde
  • 130 g rostade hasselnötter
  • hasselnötter, finhackade (eller riven kokos till topping)

Gör så här

  1. Lägg dadlarna i en skål och häll över kokande vatten. Låt stå i 10–15 minuter så att de blir mjuka.
  2. Hacka chokladen grovt och smält den över vattenbad.
  3. Tillsätt grädden under omrörning och blanda tills du får en len och klumpfri ganache.
  4. Låt ganachen svalna i rumstemperatur i ca 15 minuter tills den börjar tjockna något.
  5. Rosta hasselnötterna i en torr panna eller i ugnen tills de får fin färg och doft. Låt nötterna svalna innan du mixar dem till ett grovt nötmjöl.
  6. Häll av vattnet från dadlarna och krama ur dem noggrant.
  7. Mixa dadlarna till en slät massa med en stavmixer eller i en matberedare.
  8. Rör ihop dadelmassa, ganache och mixade hasselnötter i en bunke tills allt är väl blandat.
  9. Ställ smeten i kylskåp minst 1 timme så att den blir fast och lätt att forma.
  10. Ta ut smeten och rulla till bollar, ca 25–30 stycken.
  11. Rulla bollarna i exempelvis finhackade hasselnötter eller riven kokos.