Halv åtta-tårta med hallon och choklad

POPULÄRT
halv åtta tårta
Foto: TV4

Halv åtta-tårta med hallon och choklad

18

11 steg att laga

18 ingredienser

1 dag

Dalia bjuder på en magisk tårta med smak av hallon och choklad. Bara namnet "Halv åtta-tårta" gör oss nyfikna! Tårtan bakas i en springform med måtten 20 cm.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 3 msk kakao
  • 5 tsk bakpulver

Nutellakräm

  • 200 g nutella
  • 5 dl grädde
  • 200 g färskost

Hallonmousse

  • 250 g frysta hallon
  • 4 gelatinblad
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl grädde

Chokladsmörkräm

  • 250 g smör
  • 300 g florsocker
  • 2 msk kakao
  • 4 msk kaffe
  • 2 msk vatten, hett

Till topping

  • sockerpasta

Gör så här

  1. Tårtbotten
    Sätt ugnen på 175 grader nedervärme.
  2. Ställ 3 glas bredvid varandra. Kläck ägg i ett av glasen. Lika mycket socker ska du ha i andra glaset. Lika mycket mängd av de torra ingredienserna i sista glaset.
  3. Vispa ägg och socker i 15 minuter på hög hastighet. Sikta i torra ingredienserna. Blanda försiktigt med slev.
  4. Använd bakplåtspapper på kanterna av en springform à 20 cm och smörj nederdelen. Häll över smeten och in i ugnen i cirka 45 minuter på 175 grader nedervärme. När du tar ut kakan vänd den direkt upp och ned. Låt svalna.
  5. Chokladsmörkräm
    Vispa smör, kakao och socker i några minuter. Tillsätt kaffe och 2 msk hett vatten. Smörkrämen ska inte vara rinnig. Blir den rinnig så tillsätt mer florsocker för att få en jämn konsistens.
  6. Hallonmousse
    Koka frysta hallonen i en liten kastrull. Tillsätt socker. Låt sjuda några få minuter. Hallonen ska bli som en sås.
  7. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i cirka 5 minuter. Blanda i den varma hallonsåsen och blanda väl.
  8. Vispa grädden hårt. När hallonsåsen svalnat blanda med grädde och ställ i kylen i ca 4 timmar.
  9. Nutellakräm
    Vispa grädde hårt. Vispa nutellan och färskosten i en annan bunke. Häll över nutellakrämen i grädden och blanda försiktigt.
  10. Skär tårtbotten i 3 delar. Lägg ett lager med hallonmousse längst ner och nästa lager med nutellagrädde. Spackla runt hela tårtan med smörkräm.
  11. Knåda sockerpasta och kavla ut, täck tårtan. Toppa med valfria dekorationer!
TIPS!
läs mer
Sponsrat
ViktVäktarna ät smart2

Goda, enkla knep!

Ät smartare - här är tipsen som gör kroppen glad

Läs mer