Halv åtta-tårta med hallon och choklad

POPULÄRT
halv åtta tårta
Foto: TV4

Halv åtta-tårta med hallon och choklad

20

18 ingredienser

1 dag

Dalia bjuder på en magisk tårta med smak av hallon och choklad. Bara namnet "Halv åtta-tårta" gör oss nyfikna! Tårtan bakas i en springform med måtten 20 cm.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 3 msk kakao
  • 5 tsk bakpulver

Nutellakräm

  • 200 g nutella
  • 5 dl grädde
  • 200 g färskost

Hallonmousse

  • 250 g frysta hallon
  • 4 gelatinblad
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl grädde

Chokladsmörkräm

  • 250 g smör
  • 300 g florsocker
  • 2 msk kakao
  • 4 msk kaffe
  • 2 msk vatten, hett

Till topping

  • sockerpasta

Gör så här

  1. Tårtbotten
    Sätt ugnen på 175 grader nedervärme.
  2. Ställ 3 glas bredvid varandra. Kläck ägg i ett av glasen. Lika mycket socker ska du ha i andra glaset. Lika mycket mängd av de torra ingredienserna i sista glaset.
  3. Vispa ägg och socker i 15 minuter på hög hastighet. Sikta i torra ingredienserna. Blanda försiktigt med slev.
  4. Använd bakplåtspapper på kanterna av en springform à 20 cm och smörj nederdelen. Häll över smeten och in i ugnen i cirka 45 minuter på 175 grader nedervärme. När du tar ut kakan vänd den direkt upp och ned. Låt svalna.
  5. Chokladsmörkräm
    Vispa smör, kakao och socker i några minuter. Tillsätt kaffe och 2 msk hett vatten. Smörkrämen ska inte vara rinnig. Blir den rinnig så tillsätt mer florsocker för att få en jämn konsistens.
  6. Hallonmousse
    Koka frysta hallonen i en liten kastrull. Tillsätt socker. Låt sjuda några få minuter. Hallonen ska bli som en sås.
  7. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i cirka 5 minuter. Blanda i den varma hallonsåsen och blanda väl.
  8. Vispa grädden hårt. När hallonsåsen svalnat blanda med grädde och ställ i kylen i ca 4 timmar.
  9. Nutellakräm
    Vispa grädde hårt. Vispa nutellan och färskosten i en annan bunke. Häll över nutellakrämen i grädden och blanda försiktigt.
  10. Skär tårtbotten i 3 delar. Lägg ett lager med hallonmousse längst ner och nästa lager med nutellagrädde. Spackla runt hela tårtan med smörkräm.
  11. Knåda sockerpasta och kavla ut, täck tårtan. Toppa med valfria dekorationer!