Espetada oxfilé med patatas fritas

Espetada oxfilé  med patatas fritas
Foto: TV4

Espetada oxfilé med patatas fritas

1

38 ingredienser

30 min

Espetada oxfilé marinerad i olivolja, lagerblad, salt, peppar och vitlök, serveras med patatas fritas (stekt potatis) och milho fritas (polenta som friteras) och tre små dressingar.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner4
  • 1 kg tärnad oxfilé [ca 2.5 cm stora kuber]

marinad

  • 8 lagerblad
  • 6 klyftor vitlök, finhackade
  • 3 msk olivolja
  • svartpeppar
  • salt

Patatas fritas

  • 8 potatisar
  • olivolja
  • salt

Milho fritas

  • 250 g polenta (majsmjöl)
  • 2 l vatten
  • 2 klyftor vitlök
  • 1-2 msk olja
  • olja, till stekningen
  • salt

Chiliröra

  • 3 röda chilifrukter
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk Vegeta (allkrydda)
  • 0,5 krm salt
  • 1 dl olivolja

Kall vitlökssås

  • 3 dl crème fraîche
  • 1 msk majonnäs
  • 4 msk olivolja
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 0,5 röd paprika, finhackad
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • En kvist finhackad bladpersilja
  • 1 tsk Vegeta
  • salt
  • peppar

Örtvinegrette

  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk Vegeta
  • 1 tsk torrdill
  • svartpeppar, grovmalen
  • salt

Gör så här

  1. Oxfilé
    Blanda marinaden i en skål och blanda lägg i köttet och låt det stå en stund.
  2. Ta upp biffkuberna och trä dem på blötlagda trästickor (på Madeira använder man traditionellt lagerbärskvistar).
  3. Grilla över medelheta träkol, 10 – 15 cm från kolen, i 3 – 4 minuter.
  4. Traditionellt gjorde man långa grillspett som sedan hängdes över bordet i en krok med portugisiskt bröd i en korg under, för att fånga upp den goda köttsaften som droppade ner.
  5. Patatas fritas 
    Dela potatisen i klyftor, häll i rikligt med olivolja i en stekpanna, ca 2 cm.
  6. Värm upp oljan och stek potatisklyftorna tills de är gyllenbruna, salta efter smak.
  7. Milho fritas
    Koka polentan med vatten, vitlök och olja häll ut i en fyrkantig form t ex en ugnsform eller tallrik så att det blir 1-2 cm tjockt.
  8. Låt polentan stelna i kylskåpet och skär den sedan i kuber som du steker i olja tills de blivit gyllenbruna.