Espetada oxfilé med patatas fritas

Foto: TV4
Espetada oxfilé med patatas fritas
38 ingredienser
30 min
Espetada oxfilé marinerad i olivolja, lagerblad, salt, peppar och vitlök, serveras med patatas fritas (stekt potatis) och milho fritas (polenta som friteras) och tre små dressingar.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
- 1 kg tärnad oxfilé [ca 2.5 cm stora kuber]
marinad
- 8 lagerblad
- 6 klyftor vitlök, finhackade
- 3 msk olivolja
- svartpeppar
- salt
Patatas fritas
- 8 potatisar
- olivolja
- salt
Milho fritas
- 250 g polenta (majsmjöl)
- 2 l vatten
- 2 klyftor vitlök
- 1-2 msk olja
- olja, till stekningen
- salt
Chiliröra
- 3 röda chilifrukter
- 1 gul lök (stor)
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk Vegeta (allkrydda)
- 0,5 krm salt
- 1 dl olivolja
Kall vitlökssås
- 3 dl crème fraîche
- 1 msk majonnäs
- 4 msk olivolja
- 3 klyftor vitlök, pressade
- 0,5 röd paprika, finhackad
- 0,5 rödlök, finhackad
- En kvist finhackad bladpersilja
- 1 tsk Vegeta
- salt
- peppar
Örtvinegrette
- 1 dl olivolja
- 0,5 dl vinäger
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk Vegeta
- 1 tsk torrdill
- svartpeppar, grovmalen
- salt
Gör så här
Oxfilé
- Blanda marinaden i en skål och blanda lägg i köttet och låt det stå en stund.
- Ta upp biffkuberna och trä dem på blötlagda trästickor (på Madeira använder man traditionellt lagerbärskvistar).
- Grilla över medelheta träkol, 10 – 15 cm från kolen, i 3 – 4 minuter.
- Traditionellt gjorde man långa grillspett som sedan hängdes över bordet i en krok med portugisiskt bröd i en korg under, för att fånga upp den goda köttsaften som droppade ner.
Patatas fritas
- Dela potatisen i klyftor, häll i rikligt med olivolja i en stekpanna, ca 2 cm.
- Värm upp oljan och stek potatisklyftorna tills de är gyllenbruna, salta efter smak.
Milho fritas
- Koka polentan med vatten, vitlök och olja häll ut i en fyrkantig form t ex en ugnsform eller tallrik så att det blir 1-2 cm tjockt.
- Låt polentan stelna i kylskåpet och skär den sedan i kuber som du steker i olja tills de blivit gyllenbruna.