Passionsfruktscrème brûlée med hallon-basilikasorbet

Foto: TV4
Passionsfruktscrème brûlée med hallon-basilikasorbet
10 ingredienser
1h 15 min
En storslagen avslutning på din middag; len crème brûlée med inslag av passionsfrukt och en uppfriskande hallon-basilikasorbet. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där vanliga amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Passande dryck
Dorato Vino Passito Dolce (ett sött dessertvin från Italien, gjort på torkade druvor). Artnr 81707.
Ingredienser
Crème brûlée
- 5 äggulor
- 2,5 dl vispgrädde
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 msk vaniljsocker
- 2 passionsfrukter
- 2 msk strösocker
Hallon-basilikasorbet
- 250 g frusna hallon
- 1 apelsin, juicen
- 2 msk florsocker
- 0,5 kruka basilika, sköljda blad
Gör så här
Crème brûlée
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Rör ihop vispgrädde och 0,75 dl strösocker i en kastrull och låt koka upp.
- Vispa ihop äggulor och vaniljsocker i en separat bunke. Tillsätt gräddblandningen lite i taget under kraftig vispning (äggulan koagulerar vid 85 grader och det vill vi undvika!).
- Dela och gröp ur passionsfrukterna, tillsätt fruktköttet i gräddblandningen och häll i fyra ugnssäkra portionsformar, de ska rymma ca 1,5 dl.
- Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen i ca en timme. Låt brûléerna svalna och ställ kallt fram tills servering.
- Sätt ugnen på grill med högsta värme (om du har en gasbrännare använder du denna i nästa steg istället).
- Strö över två msk socker över brûléerna och gratinera i övre delen av ugnen med öppen ugnslucka ca en minut tills sockret har smält. Passa dem mycket noga, det bränns lätt! Även om det inte blir vackert smakar det gott, strö isåfall över lite florsocker innan du serverar den.
Hallon-basilikasorbet
- Mixa alla ingredienser, servera direkt.