Äppelpaj med vaniljglass

Äppelpaj med vaniljglass
Foto: TV4

Äppelpaj med vaniljglass

Av: Simona - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

Äppelsmulpaj med hemgjord vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Äpplepaj

  • 100 g smör, kallt
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 dl fiberhavregryn
  • 0,5 tsk salt
  • 4-6 äpplen
  • 1 msk malen kanel

vaniljglass

  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 50 g strösocker
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 vaniljstång

Gör så här

Vaniljglass

  1. Häll mjölk, vaniljfrön + stången i en kastrull. Låt koka upp.
  2. Vispa ägg och socker i en skål.
  3. Ta upp vaniljstången ur kastrullen.
  4. Häll vaniljmjölken i en tunn stråle över äggblandningen, samtidigt som du vispar.
  5. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, värm på svag värme tills den tjocknar (ej över 85 grader).
  6. Häll över i ett vattenbad och låt svalna.
  7. Rör ner grädden och ställ sedan in kylen, helst över natten men iallafall så att den blir kylskåpskall.
  8. Sedan skall blandningen in i glassmaskinen i 20 minuter.

Äpplepaj

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser (gärna med händerna).
  3. Skala och klyv äpplena, blanda dem med kanelen och lägg ut dem i en ugnssäker form.
  4. Smula sedan degen jämt över äpplena.
  5. In i ugnen på 180 grader i ca 25 minuter.
  6. Servera äppelpajen tillsammans med vaniljglassen.