Oxfilé med polenta

Foto: TV4
Oxfilé med polenta
18 ingredienser
35 min
Rosmarin- och vinmarinerad oxfilé med polenta. Smaker från fantastiska Italien
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
- 1 kg oxfilé
- 1 dl rapsolja
- rosmarinblad
- 150 g parmaskinka
- 100-150 g parmesanost
- 10 g salt
- 15 g peppar
- 1,5 dl marsalavin
- 1 dl grädde
Polenta
- 1 l vatten
- 1 tsk salt
- 3 dl polenta (majsmjöl)
- 50 g smör
- 100 g parmesanost
Parmesan
- parmesanost, riven (ca 50 g)
- rucolasallad
- Körsbärstomater
- sparris
Gör så här
- Banka ut köttet och lägg parmaskinkan i ett lager över hela köttet.
- Salta och peppra ordentligt. Strö över parmesanosten över parmaskinkan som har täckt över oxfilén.
- Rulla köttet sedan som en rulltårta och knyt ihop det med tråd som tål värme.
- Hetta upp oljan och rosmarinbladen i en stekpanna och lägg i köttet. Se till att det blir jämnstekt genom att vända det regelbundet.
- Använd en stektermometer och tillsätt vinet när köttet börjar närma sig 50 grader och direkt efter det grädden. Låt koka under lock och ta bort från värmen när köttet nått 58 grader.
- Lägg upp köttet på en tallrik och låt det vila ca 10 minuter innan servering.
Polenta
- Häll i vatten i en kastrull och salta. Häll i polentan när vattnet kokat upp, tillsätt mer polenta om det blir för vattnigt.
- Vispa polentan och häll i parmesan och äkta smör.