Lax Walewska på planka

Foto: TV4
Lax Walewska på planka
17 ingredienser
90 min
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
lax
- 4 laxfiléer
- frysta räkor, med skal
- grön sparris, smörstekta, till garnering
- 2 tsk citron, saft
- 1,5 dl vitt vin
- 1,5 dl fiskbuljong
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 5 dl vispgrädde
- 100 g parmesanost
- 1 äggula
- 0,5 dl hummerfond
Duchessemos
- 12 potatisar
- 2 msk smör
- 2 äggulor
- 1 tsk salt
- 1 tsk muskot
Gör så här
Såsen
- Gör såsen genom att häll i vin och buljong i en gryta och koka ned till hälften.
- Blanda smör och mjöl och lägg i grytan med vin och buljong, späd med grädde.
- Vispa i parmesanosten, äggulan och hummerfonden.
- Smaka av med salt och citron.
Duchessemos och lax
- Lägg laxfiléerna i en ugnsform och tillaga cirka 15 minuter i 175 grader.
- Koka potatisen, häll av vattnet och ställ åt sidan.
- Dela potatisarna med elvispen och blanda i smöret, äggulorna, salt och muskotnöt.
- Blanda noga och lägg i en spritspåse. Spritsa ut moset på planksteken och förgratinera moset i 275 grader till moset fått färg, cirka 10 minuter.
- Ta sedan ut plankorna och lägg försiktigt dit en laxfilé samt häll över såsen.
- Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter på 200 grader.
- Under tiden skalar du räkorna samt bryner sparrisen i smör på låg värme på stekpannan.
- Ta ut de klara plankorna och garnera med smörstekt sparris samt räkor, klar att servera!