Rödvinsbräserad slaktarstek

Foto: TV4
Rödvinsbräserad slaktarstek
32 ingredienser
Stek på rödkullakött från slänten uppe på Hallandsåsen.
Dryck till maten
74000 Dominio de Valdelacasa
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
Slaktarstek
- ca 1 kg slaktarstek (eller ytterfilé av nötkött)
- 3 msk smör
- 2 gula lökar
- 2 dl rött vin
- 2 dl vatten
- 1 dl blandade örter från trädgården, timjan, rosmarin, salvia, dragon etc
- 3 lagerblad, helst färska
- Mörk buljong
- salt
- peppar
Potatispuré med palsternacka och chèvre
- 600 g potatis
- 200 g palsternacka
- 5 klyftor vitlök
- 150 g chèvreost
- 2 msk smör
- 1 dl grädde (eller mjölk)
- salt
- peppar
- muskot
Lökmarmelad
- 2 gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk olivolja
- 1-2 msk rörsocker
- ca 1 citron, skal och saft
- 1 tsk timjan, hackad
- salt
- peppar
Sockerärter/bönor
- olika böner och sockerärter från trädgården
- Smörklick
- flingsalt
- 0,5 dl valnötter
- parmesanost, riven
Gör så här
Slaktarstek
- Skär slaktarsteken i lagom portionsbitar, Bryn i smör i varm stekpanna.
- Mot slutet, lägg i löken, häll på vätskan och ha i örterna.
- Låt koka på svag värme i ca 1 timme. Rör om ibland. Efter en timme, kolla att köttet är mört, smaka av med salt/peppar/ buljong.
Potatispuré med palsternacka och chèvre
- Skala potatis, palsternacka och vitlök. Skär i stora bitar och koka tills de är mjuka. Vitlöken kokar också med hela.
- Mosa till lite grov struktur. Tillsätt smör och rör samman, smula i chevré, rör in, och späd med grädde eller mjölk till önskat konsistens. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.
Lökmarmelad
- Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i olivolja i en kastrull utan att de får färg. Tillsätt socker och citronskal och smaksätt med citronsaft, timjan, salt och peppar.
Sockerärter/bönor
- Rosta de hackade valnötterna i en stekpanna. Koka i saltat vatten några minuter. Häll av vattnet. Rör i en smörklick, strö över en nypa flingsalt, de rostade valnötterna och parmesan.