Messmörsglass med hjortronsås

Foto: Tv4
Messmörsglass med hjortronsås
16 ingredienser
Messmörsglass med hjortronsås och hemgjorda rån.
Till rånet krävs att du har ett rånjärn och en vanlig spisplatta (ej häll).
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
Messmörsglass
- 4 äggulor
- 1,5 dl strösocker
- 4 dl vispgrädde
- 200 g messmör
- 2 msk rom
Rån
- 50 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 dl vatten
Smaksättning
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk whisky (eller konjak)
Hjortronsås
- 250 g hjortron
- 1 dl syltsocker
- 1 dl vatten
- 3 msk citronsaft, färskpressad
- 1 msk rom
Gör så här
Messmörsglass
- Vispa samman äggulor och socker. Blanda äggsmeten med messmör och rom.
- Vispa grädden och blanda försiktigt ner grädden i smeten.
- Klä en form med plastfolie och häll i smeten, ställ i frysen 4-6 timmar.
Rån
- Smält smöret och låt det svalna en aning. Blanda de övriga ingredienserna till en jämn smet och tillsätt sist smöret. Låt smeten stå ett tag medan du gör hjortronsåsen.
- Värm järnet på båda sidor och smöra det första gången. Låt plattan stå på medelvärme, klicka på ca 3 msk smet.
- Grädda rånet vackert gyllenbrunt på båda sidor, cirka 3 minuter.
- Ta upp det varma rånet och forma det till en liten bägare (med hjälp av ett glas eller en kopp) innan de svalnat.
Hjortronsås
- Blanda hjortronen (men spara några hela till garnering), socker, vatten, citronjuice och rom i en kastrull. Koka upp och låt koka cirka 5 minuter.
- Mixa såsen med en stavmixer. Sila bort kärnorna, ställ såsen kallt.
- Ta fram glassen och ställ i kylen en stund före servering.
- Servera glassen med hjortronsåsen och garnera med några hjortron.