Kalvfilé med primörer och gräddsås

Foto: TV4
Kalvfilé med primörer och gräddsås
12 ingredienser
60 min
Ugnsstekt kalvfilé som serveras med valfria primörer, kokt potatis och gräddsås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
- 80 g kalvfilé
- 3 dl kalvfond (ej koncentrerad))
- 1 dl vitt vin
- 1 dl matlagningsgrädde
- 2 msk dijonsenap
- salt
- vitpeppar
- 12 småpotatisar med skal
- grovt salt, till kokning
- smör
- färsk körvel
- primörer (av valfri sort t ex små knippmorötter, sockerärtor, vaxbönor, haricots verts)
Gör så här
- Koka samman buljongen (späd ut med vatten om du använder koncentrerad fond) med vin och grädde, smaka av med salt, vitpeppar och dijonsenap.
- Tvätta potatisen mycket noga och koka dem i vatten med grovsalt. Låt sedan den kokta potatisen puttra i smör i en stekpanna på medelvärme. Salta, peppra och lägg upp i en skål. Täck med plastfolie.
- Rensa och skölj grönsakerna i kallt vatten. Koka dem hastigt så de fortfarande har en kärna kvar. Spola dem kalla och lägg i skål med en klick smör salta och peppra och täck med plastfilm.
- Bryn kalvfilén hastigt i rikligt med smör. Salta och peppra ordentligt och lägg upp köttet i en ugnsfast form. Låt din kalvfilé gå färdigt i ugnen på ca 100-120 grader i cirka 15-25 minuter beroende på köttets tjocklek. Sätt gärna en stektermometer i den tjockaste delen och ta ut då köttets innertemperatur är uppe på 58 grader.
- Ta ut köttet och packa in i folie och värm samtidigt potatisen högt upp i ugnen. Såsen värms upp på spisen mixa den så den blir slät och luftig. Lägg i körvel. Värm grönsakerna i mikron.
- Dela köttet, slå på en spegel av sås och lägg upp primörer och potatis. Garnera med körvel.