Kalvfilé med primörer och gräddsås

Kalvfilé med primörer och gräddsås
Foto: TV4

Kalvfilé med primörer och gräddsås

Av: Monika - Örebro

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

60 min

Ugnsstekt kalvfilé som serveras med valfria primörer, kokt potatis och gräddsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 80 g kalvfilé
  • 3 dl kalvfond (ej koncentrerad))
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar
  • 12 småpotatisar med skal
  • grovt salt, till kokning
  • smör
  • färsk körvel
  • primörer (av valfri sort t ex små knippmorötter, sockerärtor, vaxbönor, haricots verts)

Gör så här

  1. Koka samman buljongen (späd ut med vatten om du använder koncentrerad fond) med vin och grädde, smaka av med salt, vitpeppar och dijonsenap.
  2. Tvätta potatisen mycket noga och koka dem i vatten med grovsalt. Låt sedan den kokta potatisen puttra i smör i en stekpanna på medelvärme. Salta, peppra och lägg upp i en skål. Täck med plastfolie.
  3. Rensa och skölj grönsakerna i kallt vatten. Koka dem hastigt så de fortfarande har en kärna kvar. Spola dem kalla och lägg i skål med en klick smör salta och peppra och täck med plastfilm.
  4. Bryn kalvfilén hastigt i rikligt med smör. Salta och peppra ordentligt och lägg upp köttet i en ugnsfast form. Låt din kalvfilé gå färdigt i ugnen på ca 100-120 grader i cirka 15-25 minuter beroende på köttets tjocklek. Sätt gärna en stektermometer i den tjockaste delen och ta ut då köttets innertemperatur är uppe på 58 grader.
  5. Ta ut köttet och packa in i folie och värm samtidigt potatisen högt upp i ugnen. Såsen värms upp på spisen mixa den så den blir slät och luftig. Lägg i körvel. Värm grönsakerna i mikron.
  6. Dela köttet, slå på en spegel av sås och lägg upp primörer och potatis. Garnera med körvel.