När havet möter skogen!

När havet möter skogen!
Foto: TV4

När havet möter skogen!

Av: Magnus - Södertälje

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

2h

Stekt bergtungafilé med en sås på höstkantareller.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 800 g bergtungsfilé
  • 1 dl smör
  • 0,5 msk havssalt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 morötter

Svampsås

  • 8 dl höstkantareller
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 6 dl grädde
  • 1 buljongtärning (svamp)
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,4 dl smör
  • 0,2 dl salt
  • 0,1 dl peppar

Pommes duchesse

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 äggula
  • 2 msk neutral olja
  • 0,5 msk salt
  • 0,25 msk vitpeppar
  • Syltade tomater
  • 400 g små tomater, gärna i olika färger och former
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 0,5 vaniljstång, urskrapad

Gör så här

Svampsåsen

  1. Stek svampen och löken i smör, salta och peppra.
  2. Tillsätt mjölet och grädden under omrörning.
  3. Tillsätt buljongen. Låt koka, smaka av.

Pommes duchesse

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka den skalade potatisen.
  3. Pressa potatisen, Rör ner oljan och äggulan i potatisen.
  4. Spritsa ut potatismoset på en smord ugnsplåt.
  5. Grädde i cirka 12 minuter.

Syltade tomater

  1. Skålla tomaterna snabbt i kokande vatten.
  2. Kyl ner i isvatten. Vispa övriga ingredienser så att sockret löser sig.
  3. Sylta tomaterna ca 1 timme innan servering

Bergtungan

  1. Stek bergtungan i smör, 75 sek på varje sida.
  2. Salta och peppra under stekningen.
  3. Serveras med kokta morötter.