Fransk äppelkaka

Fransk äppelkaka
Foto: TV4

Fransk äppelkaka

Av: Kerstin - Helsingborg

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

40 min

Receptet på fransk äppelkaka är beräknat till fyra personer. Serveras ljummen.

Se fler recept från Halv åtta hos mig

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 4 syrliga äpplen
  • 2,5 dl vatten
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör, mjukt
  • 1 äggvita
  • 1 äggula
  • 0,5 citron, skal
  • 50 g sötmandel
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Värm ugnen till 225 grader. Skala, halvera och kärna ur äpplena och riv citronskalet.
  2. Koka en lag av vattnet, vinet och 1 dl socker.
  3. Lägg i äpplena och sjud dem mjuka.
  4. Lägg dem med den kupade sidan uppåt på smort ugnsfast fat.
  5. Rör smöret med 1 dl socker poröst och tillsätt därefter äggulan och citronskalet under fortsatt vispning.
  6. Mal eller mixa mandeln och blanda ner den i smeten.
  7. Vänd slutligen ner den vispade äggvitan och bred smeten över äpplena.
  8. Grädda i 225 grader ca 15 min tills ytan fått vacker färg. Servera ljummen.