Giraffens fisk- och skaldjursgryta

Giraffens fisk- och skaldjursgryta
Foto: TV4

Giraffens fisk- och skaldjursgryta

Av: Karina - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1h

En härligt god fiskgryta som värmer i höstmörkret.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Fond

  • räkskal, från ca 500 gram räkor
  • 0,5 dl rapsolja
  • 4 klyftor vitlök, skalade
  • 6 msk tomatpuré
  • 8 l vatten
  • 4 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 dl whisky
  • 1 citron, rivet skal
  • En kruka dill
  • En kruka timjan
  • 20 blåmusslor
  • 400 g lax
  • 400 g torsk
  • 2 morötter
  • 250 g kålrot
  • 1 gul lök, skalad
  • 4 klyftor vitlök, skalade
  • 3 dl grädde

Gör så här

  1. Skala räkorna och lägg undan dem till grytan.
  2. Fräs räkskalet i rapsoljan tillsammans med den rivna vitlöken, riv ner citronskalet och kvistar av dillen och timjan.
  3. Häll på vatten och låt koka upp tillsätt salt och whisky och det rivna citronskalet och sänk värmen.
  4. Låt småkoka ca 30 min.
  5. Ta av från spisen och sila av skalen så att fonden blir kvar.
  6. Häll fonden i en stor kastrull.
  7. Tvätta musslorna ordentligt och se till att de är stängda.
  8. Koka upp i en kastrull tills de är öppna.
  9. Ta av från spisen och häll av vattnet och lägg musslorna i en skål.
  10. Skala morötterna och kålroten skär i centimeterstora bitar, hacka löken och stek i rapsoljan i ca 10 min på medelhög värme.
  11. Tillsätt grädden och blanda i detta i fonden.
  12. Förbered laxen och torsken genom att skära den i i 2 cm kuber.
  13. Koka upp fonden, lägg i fisken och koka på medelhög värme ca 5-6 min tills fisken är klar.
  14. Smaka av med salt och peppar efter smak.
  15. Lägg i räkorna och musslorna precis innan servering.