Äppelpaj med vaniljsås

Äppelpaj med vaniljsås
Foto: TV4

Äppelpaj med vaniljsås

Av: Jan - Hässleholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

50 min

Klassisk äppelpaj med valnötter. Serveras med hemgjord vaniljsås.

Dryck
Dessertvinet Nederburg Noble Late Harvest 2012 är med sin tropiskt fruktiga smak ett utmärkt alternativ till denna söta och fruktiga dessert. Art.nr: 2741 Ursprung: Sydafrika
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Äppelpaj

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 175 g smör, smält
  • 3 syrliga äpplen, skalade och urkärnade
  • 1 dl valnötter

vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 2 msk vaniljsocker

Gör så här

Äppelpaj

  1. Blanda alla torra ingredienser, rör ner det smälta smöret till en smet.
  2. Fördela i en pajform och grädda i 200 grader ca 20 min (pajskalet kan förberedas).
  3. Hacka äpplen och nötter, fördela på pajen och grädda ca 10 min.

Vaniljsås

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll 1 dl grädde i en kastrull lägg i frön och vaniljstången. Sjud i 10 min, ta upp vaniljstången och låt svalna.
  2. Vispa ihop gulorna och vaniljsockret, vispa därefter ner gulorna i vaniljgrädden. Värm och vispa kraftigt tills såsen tjocknar. Låt kallna.
  3. Vispa resten av grädden till önskad konsistens, blanda allt och kyl.