Nilssons paj med hemmagjord vaniljsås

Foto: TV4
Nilssons paj med hemmagjord vaniljsås
15 ingredienser
Hallon- och blåbärspaj med knäckigt täcke och vaniljsås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
Nilssons paj
- 250 g hallon
- 250 g blåbär
- 150 g smör
- 2 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 0,5 dl grädde
- 0,5 dl sirap
- 0,5 tsk bakpulver
vaniljsås
- 1 ägg
- 0,5 dl florsocker
- 2 tsk potatismjöl
- 3 dl mjölk
- 1 vaniljstång
- 3 dl vispgrädde
Gör så här
Nilssons paj
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- Lägg hallon och blåbär i en ugnsfast form.
- Smält smöret i en kastrull. Blanda samman samtliga ingredienser.
- Fördela blandningen över bären. Toppa med flingsaltet.
- Grädda i ugnen i cirka 25 minuter. Garnera med färska blåbär.
Vaniljsås
- Blanda ägg och florsocker i en kastrull. Vispa samman det med en handvisp.
- Vispa ner potatismjölet och mjölken. Snitta upp vaniljstången: ta ut fröna och tillsätt både stång och frön.
- Börja koka på medelhög värme. Sänk värmen när smeten tjocknar. Vispa konstant.
- När smeten bubblar är det klart. Ta av kastrullen, ta bort vaniljstången och låt den svalna (ställ den i kallt vatten för att skynda på kylningen).
- Vispa grädden under tiden smeten svalnar. Blanda ner den vispade grädden när smeten är i rumstemperatur. Förvara kylt fram till servering. Garnera med citronmeliss.