Laxöringfilé med gratinerat dillpotatismos, sparris, räkor och smörsås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
600 g laxöringfiléer
100 g champinjoner
8 stjälkar sparris
Dillpotatismos
0,75 kg potatis, kokas i saltat vatten
50 g smör
1-2 dl mjölk
1 äggula
salt
svartpeppar
Smörsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl Fräs en matsked smör med två matskedar vetemjöl. Späd
2 dl fiskbuljong
2 dl vispgrädde
1 äggula
200 g räkor
En skvätt vitt vin
Garnering
citronskiva
citron, klyftor
Gör så här
Laxöringfilé
Koka fiskskrovet och räkskal i vitt vin med en liten gul lök, några hela svartpepparkorn och ett litet lagerblad. Koka cirka 30 minuter och sila.
Lägg hoprullade delade filéer i en traktörpanna och häll på fiskspadet, så att det nätt och jämt står över. Låt fisken småkoka några minuter beroende på filéernas storlek.
Skiva och smörkoka champinjonerna ett par minuter. Koka sparrisen så att de fortfarande har spänsten kvar.
Smörsås
Fräs en matsked smör med två matskedar vetemjöl.
Späd med cirka två dl fiskbuljong och två dl vispgrädde.
Lägg i en äggula, en matsked kallt smör och eventuellt mer vitt vin. Smaka av med salt och peppar.
Dillpotatismos
Mosa den kokade potatisen och blanda i övriga ingredienser. Rör ihop moset och spritsa som "fågelbon" på bakplåtspapper. Gratinera i ugnen på 250 grader.
Montering
Lägg upp filéerna på varma tallrikar, fördela champinjonerna på filéerna.
Häll över ett par matskedar sås och placera sparrisen som garnering.
Potatismoshögarna läggs bredvid fisken och garneras med räkor och tunna citronskivor. En dillvippa blir pricken över i.
Övrig sås hälls i en varm såskanna och blir tillsammans med några citronklyftor tillbehör till fisken