Saftig och len chokladkaka med hemgjord hallonsås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Chokladparfait
0,5 vaniljstång
1 dl mjölk
3 äggulor
1 dl strösocker
150 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
Halloncoulis
150 g färska hallon
90 g rörsocker
0,5 vaniljstång
1 msk limefrukt, juice
2 msk rött vin
Gör så här
Chokladparfait
Koka upp mjölk och vaniljstång snittad på längden. Vispa äggulor och socker i en kastrull. Ta upp vaniljstången ur mjölken och skrapa ner fröna i äggvispet.
Sila den varma mjölken över och sjud krämen på svag värme tills den tjocknar. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma krämen. Låt kallna.
Vispa grädden lätt och blanda den med chokladkrämen. Häll chokladkrämen i portionsformar som rymmer ca 1 dl. Täck och ställ i frysen minst 2 timmar. Ställ i kylskåpet 30 minuter innan servering.
Halloncoulis
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull, lägg även ner själva stången i kastrullen. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp, låt det sedan sjuda i ca 20 minuter. Passera hallonen genom en sil eller chinois. Tappa upp den på flaska, låt såsen svalna innan du ställer in den i kylskåpet.