Chokladfondant med punschglass

Chokladfondant med punschglass
Foto: TV4

Chokladfondant med punschglass

Av: Fredrik - Örnsköldsvik

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Receptet på chokladfondant med punschglass och hjortron är beräknat till 4 personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Chokladfondant

  • 100 g smör
  • 150 g mörk choklad 70 %
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 0,5 dl strösocker

Punschglass

  • 3 äggulor
  • 100 g strösocker
  • 10 g vaniljsocker
  • 2,5 dl helmjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,25 dl punsch

Servera med

  • hjortron
  • vaniljglass

Gör så här

Håll skärmen tänd

Punschglass

  1. Vispa äggulorna, sockret och vaniljsockret tills det är luftigt.
  2. Tillsätt mjölken under omrörning.
  3. Vispa grädden ganska hårt, rör de övriga ingredienserna i den vispade grädden, se till att alla ingredienser blandas ordentligt.
  4. Slå på glassmaskinen och häll i blandningen i nedkylningsskålen, slå på punschen när det är 5-10 minuter kvar i beredaren. Tillredningstid 40-50 minuter.

Fondant

  1. Finhacka chokladen.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen.
  3. Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält.
  4. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt.
  5. Rör ner chokladblandningen och häll upp i 4 formar eller ugnsfasta glas som rymmer 0.75-1 dl.
  6. Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten.
  7. Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.

Inför servering

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller 10 minuter för en mer stadig variant.
  3. Servera med punschglass och hjortron.