Klabbe med smörstekt fläsk

Klabbe med smörstekt fläsk
Foto: TV4

Klabbe med smörstekt fläsk

7

17 ingredienser

Klabbe med smörstekt fläsk och messmörssås

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Klabbe

  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 dl kornmjöl
  • 4 dl vetemjöl

Till kokning

  • 4 l vatten
  • 2 msk smör (eller olja)

Messmörssås

  • 25 g smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk soja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk peppar
  • 150 g messmör
  • 400 g fläsk
  • 3 dl lingonsylt

Gör så här

  1. Blanda mjölk, vatten och salt. Arbeta sedan in kornmjölet och vetemjölet till en deg som går att kavlas. Degen kavlar du sedan ut på ett mjölat bakbord till 2-3 mm tjocklek.
  2. Använd sedan ett glas att tycka ur plättarna med.
  3. Skär fläsket i små tärningar. Stek sedan fläsket och krydda med peppar.
  4. Smält smöret och vispa ner mjölet, grädden och mjölken tillsammans med fläsket. Späd sedan med resten av mjölken lite i sänder och låt såsen sjuda försiktigt under omrörning, vispa i messmör och smaka av med salt.
  5. Koka upp 4 liter vatten i en stor kastrull och tillsätt salt och olja. Lägg i 5-10 klabbar försiktigt i det kokande vattnet och låt de koka i cirka 5 minuter tills de flyter upp.
  6. Klart att servera med farmors lingonsylt.