Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
lax
crème fraîche (smaksatt med schalottenlök och senap)
Västerbottensost
Kalix löjrom
sallad
300 g blandade bönor
0,5 rödlök
150 g salladsmix
100 g fetaost
250 g körsbärstomater
Potatisrulle
500 g mjölig potatis
0,5 tsk salt
Fyllning
2 msk olja
0,5-1 purjolök (liten)
300-500 g morot
0,5 rödlök
250 g crème fraîche
100 g Västerbottensost
Potatisflarn
250 g smördeg
200 g Västerbottensost, riven
0,5 rödlök
250 g crème fraîche (valfri sort)
200 g kokt potatis, avsvalnad
Gör så här
Lax och sallad
Tag en nypa salt och strö ut över en stor ugnsplåt, lägg laxen med skinnsidan nedåt ovanpå saltet. Låt den vara inne i ugnen ca 20 minuter i 175 grader. Blanda under tiden ihop crème fraiche och den rivna osten.
Skölj bönorna och häll dem i en fin serveringsskål, hacka rödlöken i fina bitar. Skölj salladen och skär fetaosten i bitar. Tillsätt sköljda körsbärstomater i valfritt format.
Tag ut laxen ur ugnen och bred över all röra och sätt den tillbaka in i ugnen i ytterligare 20 minuter.
Potatisrulle
Skala potatisen, riv den grovt och pressa ur vätskan. Bred ut potatisen på bakplåtspapper så det blir som ett tunt täcke.
Ställ i ugnen på 150 grader i ca 35 minuter. Medan den gräddas i ugn tillagas fyllningen.
Fyllning
Skölj och finhacka purjolök. Skala morötter och riv dem grovt.
Finhacka rödlök och woka detta i ca 5 minuter i het panna med olja.
Låt svalna något, tillsätt crème fraiche samt västerbottenost. Tag ut potatistäcket och låt svalna något.
Bred på röran över hela potatistäcket och rulla sedan försiktigt ihop den. Skär potatisrullen i lagom stora bitar.
Potatisflarn
Bred ut smördegen, vik upp kanterna och nagga botten.
Skölj och finhacka löken. Blanda den rivna osten, löken och crème fraiche.
Skär små tärningar av potatisen och vänd försiktigt ner potatisen i blandningen.
Bred ut ett jämt lager på smördegen. Grädda ca 20 minuter i 175 grader.