Fina fisken med smak av Kalix och Västerbotten

Fina fisken med smak av Kalix och Västerbotten
Foto: TV4

Fina fisken med smak av Kalix och Västerbotten

Av: Elin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

50 m

Ugnsbakad lax med löjrom och fräsch bönsallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • lax
  • crème fraîche (smaksatt med schalottenlök och senap)
  • Västerbottensost
  • Kalix löjrom

sallad

  • 300 g blandade bönor
  • 0,5 rödlök
  • 150 g salladsmix
  • 100 g fetaost
  • 250 g körsbärstomater

Potatisrulle

  • 500 g mjölig potatis
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 2 msk olja
  • 0,5-1 purjolök (liten)
  • 300-500 g morot
  • 0,5 rödlök
  • 250 g crème fraîche
  • 100 g Västerbottensost

Potatisflarn

  • 250 g smördeg
  • 200 g Västerbottensost, riven
  • 0,5 rödlök
  • 250 g crème fraîche (valfri sort)
  • 200 g kokt potatis, avsvalnad

Gör så här

Lax och sallad

  1. Tag en nypa salt och strö ut över en stor ugnsplåt, lägg laxen med skinnsidan nedåt ovanpå saltet. Låt den vara inne i ugnen ca 20 minuter i 175 grader. Blanda under tiden ihop crème fraiche och den rivna osten.
  2. Skölj bönorna och häll dem i en fin serveringsskål, hacka rödlöken i fina bitar. Skölj salladen och skär fetaosten i bitar. Tillsätt sköljda körsbärstomater i valfritt format.
  3. Tag ut laxen ur ugnen och bred över all röra och sätt den tillbaka in i ugnen i ytterligare 20 minuter.

Potatisrulle

  1. Skala potatisen, riv den grovt och pressa ur vätskan. Bred ut potatisen på bakplåtspapper så det blir som ett tunt täcke.
  2. Ställ i ugnen på 150 grader i ca 35 minuter. Medan den gräddas i ugn tillagas fyllningen.

Fyllning

  1. Skölj och finhacka purjolök. Skala morötter och riv dem grovt.
  2. Finhacka rödlök och woka detta i ca 5 minuter i het panna med olja.
  3. Låt svalna något, tillsätt crème fraiche samt västerbottenost. Tag ut potatistäcket och låt svalna något.
  4. Bred på röran över hela potatistäcket och rulla sedan försiktigt ihop den. Skär potatisrullen i lagom stora bitar.

Potatisflarn

  1. Bred ut smördegen, vik upp kanterna och nagga botten.
  2. Skölj och finhacka löken. Blanda den rivna osten, löken och crème fraiche.
  3. Skär små tärningar av potatisen och vänd försiktigt ner potatisen i blandningen.
  4. Bred ut ett jämt lager på smördegen. Grädda ca 20 minuter i 175 grader.