Mormor Dybviks soltorkade klippfisk

Mormor Dybviks soltorkade klippfisk
Foto: TV4

Mormor Dybviks soltorkade klippfisk

0

40 ingredienser

Ugnsbakad klippfisk med topping av tomat, paprika, schalottenlök, vitlök, gröna oliver. Serveras med citronbalsamicosky, ärtpuré, potatiskompott med gröna äpplen och sprödstekt bacon.

 Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Ugnsbakad klippfisk

  • 900 g torkad klippfisk (3-4 dygn i kallt vatten som byts 1 gång per dygn)
  • 1 röd paprika
  • 1-2 tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 förp bacon
  • 6 gröna oliver
  • olivolja
  • basilika
  • persilja
  • chilifrukt
  • salt
  • vitpeppar

Potatiskompott

  • 6 tärnade potatisar
  • 2 tärnade gröna äpple
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, grovhackad
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • salt
  • peppar

Sky på citronbalsamico

  • 2 msk farinsocker (eller honung)
  • 3 msk citronbalsamico
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 dl fond
  • 1 msk vispgrädde
  • 70 g smör, rumstempererat
  • ev kryddor, hackade

Ärtpuré

  • 8 färsk sparris, tunna
  • 4 salladslökar
  • 300 g gröna ärtor
  • 1 dl kalvfond (eller buljong)
  • 1 msk grädde
  • salt
  • peppar
  • 1 msk smör, rumstempererat
  • 12 pistagenötter
  • 4 msk sesamolja

Gör så här

  1. Ugnsbakad klippfisk
    Finhacka alla ingredienserna till toppingen, stek bacon (spara stekskyn) och lägg hälften på fisken.
  2. Sätt in i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.
  3. Blanda resten av ingredienserna med olivolja, blanda väl.
  4. Lägg röran på en tallrik och lägg fisken ovanpå. Droppa baconsky över fisken och potatiskompotten.
  5. Potatiskompott
    Koka potatisen och blanda den med de övriga ingredienserna, strö sist över persiljan och lägg den kring fisken.
  6. Sky på citronbalsamico
    Smält sockret, tillsätt de andra ingredienserna förutom smöret. Reducera i cirka 5 minuter och ta kastrullen från värmen och vispa i smöret lite i taget. Tillsätt hackade kryddor.
  7. Ärtpuré med sparris, pistagenötter och sesamolja
    Skär sparrisen och löken, hacka nötterna.
  8. Koka upp saltat vatten i en kastrull till sparrisen och buljongen i en annan kastrull till ärtorna. Låt de båda koka i ca 3 minuter.
  9. Kör ärtorna i mixer tills det blivit en fin puré, mixa ned smöret och salta och peppra.
  10. Lägg purén på tallriken och fördela sparris, vårlök och nötter ovanpå purén. Droppa på sesamolja.