Yassa Poulet

 Yassa Poulet
Foto: tv4

Yassa Poulet

4

11 steg att laga

28 ingredienser

50 min

Yassa Poulet är en sengalesisk klassiker med kyckling och löksås.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 kycklingbröst

marinad

  • 3 msk olivolja
  • 100 g rosmarin, hackad
  • 1 tsk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • 0,5 citron
  • 2 klyfta vitlök, hackade

löksås

  • 3 gul lök
  • 2 msk vinäger
  • 3 msk senap
  • 2 dl vatten
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-2 buljongtärningar (ox eller kyckling)
  • 0,25 dl citron, saft
  • 0,5 röd paprika, skivad
  • 0,5 gul paprika, skivad
  • 0,5 grön paprika, skivad
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • 100 g gröna oliver
  • 2 morot, kokta och skivade
  • 100 g haricots verts, skivade
  • 4 ägg, kokta
  • 3 tomat, skivade
  • 1 kvist persilja
  • 0,5 tsk salt
  • 75 g smör
  • ris, till servering

Gör så här

  1. Kyckling
    Ugn 200 grader i 20 min
  2. Blanda alla ingredienser i en skål.
  3. Häll över kycklingen och blanda ordentligt. Låt vila någon timme i en fryspåse.
  4. Bryn kycklingen tills den fått en gyllene färg. Sen in ugnen i cirka 20 min.
  5. Löksås
    Skala och skiva löken och paprikan i små tärningar.
  6. Häll i senap, vinäger, salt, peppar och buljong. Rör om ordentligt.
  7. Värm oljan i en stekpanna. Stek löken och paprikan tills de blivit mjuka och fått färg.
  8. Häll i vattnet. Smaksätt med salt, peppar, citronsaft, timjan och en nypa socker. Låt puttra i 5 minuter.
  9. Ris och grönsaker
    Koka haricots verts och morötter med salt i 10 min. Låt svalna.
  10. Blanda kokta grönsakerna och smör med riset.
  11. Servering
    Lägg riset i mitten av en tallrik och ringla med över sås. Varva oliver, skivade tomater och ägg runt om riset. Toppa med persilja. Servera med kycklingen till.