Halstrad tonfisk med rökt majonnäs och friterade risnudlar

Halstrad tonfisk med rökt majonnäs och friterade risnudlar
Foto: TV4
Christin Kashou
Christin Kashou

Halstrad tonfisk med rökt majonnäs och friterade risnudlar

14 ingredienser

1 h

Lyxig mingelrätt med halstrad tonfisk serverad i salladsblad toppad med frasigt friterade risnudlar och rökt majonnäs.

Ingredienser

portioner stycken
  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 2 tsk sriracha
  • 1 krm vitpeppar
  • risnudlar (minst 5 mm breda)
  • 5 dl frityrolja
  • 300 g tonfiskfilé, MSC-märkt
  • 1 tsk olivolja
  • 1 msk salt
  • 4 msk sesamfrön
  • 2 gemsallad
  • shisokrasse

Gör så här

  1. Vispa ihop äggulan med dijonsenap och vitvinsvinäger i en bunke. Tillsätt rapsoljan under omrörning. Börja med att tillsätta oljan droppvis och sedan i en jämn stråle. Tillsätt sriracha och vitpeppar. Täck hela bunken med hjälp av plastfolie. För in slangen från rökmaskinen i bunken. Elda på spånet och rök majonnäsen i ca 1 minut. Omslut bunken med hjälp av en skärbräda och låt stå i ca 20 minuter.
  2. Hetta upp frityroljan. Med hjälp av två pincetter, håll båda ändarna av risnudeln och fritera tills nudeln svullnar upp.
  3. Gnid in tonfiskfilén med olivolja och salta alla sidor. Häll upp ett fat med sesamfrön och vänd tonfisken i sesamfrön tills alla sidor är täckta.
  4. Låt en stekpanna bli riktigt het. Bryn tonfisken i olja i 30 sekunder på varje sida. Tonfisken ska få färg på ytan men vara rå inuti. Lägg sedan tonfisken på en skärbräda och skär i ca 1 cm tjocka skivor.
  5. Ta bort roten från gemsalladen och plocka bladen. Placera bladen på ett fat och lägg en tonfiskskiva i varje blad. Toppa tonfisken med den rökta majonnäsen, de friterade risnudlarna och shisokrassen.