Halstrad gravlax med dill och senapsstuvad potatis

Halstrad gravlax med dill och senapsstuvad potatis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Halstrad gravlax med dill och senapsstuvad potatis

12 ingredienser

Prova en modern variant av en traditionell rätt. Tricket är att halstra laxen snabbt i riktigt het panna, så att insidan blir ordentligt upphettad men inte genomstekt.

Ingredienser

portioner
  • 600 g gravad lax, i bit

Senapsstuvad potatis

  • 12 potatisar, kokta
  • 20 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk grovkornig dijonsenap
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,5 dl färsk dill, finskuren
  • salt
  • malen vitpeppar

Till servering

  • 1 citron, i fyra klyftor

Gör så här

  1. Skär laxen i åtta skivor, ca 75 g styck och ställ i kyl.
  2. Stuvad potatis: Skiva potatisen och låt stå i rumstemperatur medan du gör stuvningen. Fräs smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och fräs utan att det tar färg. Slå på grädde och mjölk, lite i taget under omrörning. Låt såsen sjuda upp under omrörning så att den inte bränns vid och låt sjuda på svag värme i ca 5 minuter. Rör hela tiden! Blanda senapen med socker och krydda stuvningen med senapsblandningen, salt, peppar och dill. Vänd ner potatisen i stuvningen.
  3. Hetta upp en stekpanna, gärna teflon, riktigt varmt och halstra laxskivorna i torr panna 25–30 sekunder på varje sida. Servera laxen omgående tillsammans med den stuvade potatisen och en stor citronklyfta. Tips: Lägg potatisskivorna i en porslinsskål och täck med plastfilm. Kör potatisen ca 2 minuter i mikron så att den blir varm innan du blandar ner den i stuvningen.