Halstrad gös med blomkålsrisotto och hasselnötter

1 h
4
Halstrad gös med blomkålsrisotto och hasselnötter
Foto: TV4
1 h
4

Du behöver

  • 1 hel gös (ca 1,5-2 kg)
  • olivolja
  • salt och peppar

Risotto

  • 1 litet blomkålshuvud
  • 3 dl arborioris
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 7-8 dl vatten eller blomkålsvattnet från koket
  • olivolja
  • 1 dl parmesan, riven

Hasselnötsströ

  • 1 dl torkade trattkantareller
  • 1,5 msk skalade rostade hasselnötter
  • 0,5 citron, rivet skal från

Gör så här

  1. Förberedelse av fisk
    Fjälla och filea fisken, skär i 4 portionsbitar. Salta och peppra, samt ringla lite olivolja över på skinnsidan ställ åt sidan till stekning.
  2. Risotto
    Halvera blomkålshuvudet och skär ner halva delen i mindre bitar, koka den i lätt saltat vatten med 1 msk olivolja. Häll av vattnet i en skål och spara till risotton. Mixa blomkålen till en slät puré, späd med lite av kokvattnet om det behövs. Ställ åt sidan. Andra halvan av kålen skär du ner till små buketter.
  3. Fräs löken, vitlök och riset med smör i en kastrull. Låt riset bli lite lätt genomskinligt, häll på vinet och låt det få koka ner tills hälften återstår. Ta i vattnet i 4 omgångar, lite ”pö om pö”. Riset ska sjuda, en god risotto ska inte skyndas! När allt vatten är i, vänd ner blomkålspuré, parmesanen och blomkålsbuketterna.
  4. Risotton ska vara krämig och lös, om inte ta i lite mer blomkålsvatten. Smaka av med svartpeppar.
  5. Steka gösen
    Sätt en stekpanna på spisen - låt den bli riktigt het. Strö lite havssalt i botten på stekpannan, så får du lite luft mellan pannan och fisken.
  6. Lägg ner fisken med skinnsidan nedåt. Halstra i ca 5-6 min på skinnsidan, flippa över den och stek den max 1 minut på köttsidan. Klart!
  7. Topping
    Mortla svampen och hasselnötterna till ett fint pulver, smaksätt med rivet citronskal.
  8. Servering
    Lägg upp risotton i djupa tallrikar, och lägg på den halstrade fisken. Pudra över svamp- och nötströet och servera direkt.
Kommentera receptet
Black friday

Fler goda recept