Halo Halo i glas

Foto: Tv4
Halo Halo i glas
28 ingredienser
15 m + tid i frys
En riktigt härlig dessert som man gärna vill ha en portion till av!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Ubeglass
- 2 dl grädde
- 300 g ubejam (ubesylt)
- 1-1,5 dl kondenserad mjölk sötad
- 1 tsk ubeextract
- ca 0,5 krm salt
Leche flan
- 2 dl strösocker
- 1 msk vatten
- 2,5 dl kondenserad mjölk sötad
- 2,5 dl mjölk
- 5 äggulor
- 0,5 krm salt
- 1 tsk limesaft
Evaporerad mjölk
- 4,5 dl mjölk
- 0,67 dl strösocker
Halo halo
- 0,5-1 msk röda sötade mungobönor
- 0,5 msk röd kaong (rödfärgad sötad palmfrukt)
- 0,5 msk grön kaong (grönfärgad sötad palmfrukt)
- 1 msk nata de piña (ananasgelé)
- 0,5-1 msk sago (sötade tapiocapärlor)
- 1-2 msk macapuno (sötade kokosstrimlor)
- 1 msk jackfruit (med hjälp av en sked)
- 1 msk mango (med hjälp av en sked)
- 0,33 dl is, skivad (avsätt ca 5 min för att skiva isen)
- 0,33 dl evaporerad mjölk
- 1 port ubeglass (glass på filippinsk lila rotfrukt som påminner om sötpotatis)
- 1 msk leche flan (filippinsk crème brûlée)
- 1 tsk rice krispies (eller cheerios)
Garnering
- 1 drakfrukt
Gör så här
Ubeglass
- Vispa grädden.
- Vispa ubesylten med den kondenserade mjölken i en annan skål. Tillsätt ubeextrakt efter önskad smak och färg. Tillsätt därefter lite salt.
- Mixa sedan i den vispade grädden och rör om försiktigt så fluffigheten i smeten finns kvar.
- Häll över blandningen i en behållare med lock och sätt in i frysen. Låt stå i 6–8 timmar innan servering.
Leche flan
- Börja med att sätta ugnen på 175 grader, varmluft.
- Värm upp socker och vatten och rör om hela tiden tills sockret har smält. Häll sockerlagen i den formen som senare skall in i ugnen.
- Blanda kondenserad mjölk, vanlig mjölk, äggulor, salt och limesaft till en slät smet. Häll smeten i samma form som sockret som nu bildat ett lager i botten.
- Placera därefter formen i en större form som är fylld med varmt vatten. Tillaga mitt i ugnen i 35–40 minuter.
Evaporerad mjölk
- Blanda mjölk och socker i kastrull på medelvärme och rör hela tiden.
- Låt mjölken reduceras till ca hälften så att den har tjocknat något. Låt svalna och ställ sedan in i kylen.
Halo halo
- Placera alla ingredienser “mis en place” så blir hela proceduren mycket lättare. I varje glas lägger du varje ingrediens som i ett eget lager och gärna i den här ordningen: mungobönor, röd palmfrukt, grön palmfrukt, ananas- el kokosgelé, sago tapiocapärlor, kokosstrimlorna och slutligen jack fruit eller mango.
- Tillsätt den skivade isen.
- Häll på evaporerad mjölk över isen.
- Placera en matsked stor bit av leche flan på toppen och en skopa ubeglass.
- Garnera med några kokosstrimlor och cheerios.
Garnering
- Skär drakfrukten i klyftor och sätt som garnering på glasen.