Halo Halo i glas

Halo Halo i glas
Foto: Tv4

Halo Halo i glas

28 ingredienser

15 m + tid i frys

En riktigt härlig dessert som man gärna vill ha en portion till av!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ubeglass

  • 2 dl grädde
  • 300 g ubejam (ubesylt)
  • 1-1,5 dl kondenserad mjölk sötad
  • 1 tsk ubeextract
  • ca 0,5 krm salt

Leche flan

  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 2,5 dl kondenserad mjölk sötad
  • 2,5 dl mjölk
  • 5 äggulor
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk limesaft

Evaporerad mjölk

  • 4,5 dl mjölk
  • 0,67 dl strösocker

Halo halo

  • 0,5-1 msk röda sötade mungobönor
  • 0,5 msk röd kaong (rödfärgad sötad palmfrukt)
  • 0,5 msk grön kaong (grönfärgad sötad palmfrukt)
  • 1 msk nata de piña (ananasgelé)
  • 0,5-1 msk sago (sötade tapiocapärlor)
  • 1-2 msk macapuno (sötade kokosstrimlor)
  • 1 msk jackfruit (med hjälp av en sked)
  • 1 msk mango (med hjälp av en sked)
  • 0,33 dl is, skivad (avsätt ca 5 min för att skiva isen)
  • 0,33 dl evaporerad mjölk
  • 1 port ubeglass (glass på filippinsk lila rotfrukt som påminner om sötpotatis)
  • 1 msk leche flan (filippinsk crème brûlée)
  • 1 tsk rice krispies (eller cheerios)

Garnering

  • 1 drakfrukt

Gör så här

  1. Ubeglass
    Vispa grädden.
  2. Vispa ubesylten med den kondenserade mjölken i en annan skål. Tillsätt ubeextrakt efter önskad smak och färg. Tillsätt därefter lite salt.
  3. Mixa sedan i den vispade grädden och rör om försiktigt så fluffigheten i smeten finns kvar.
  4. Häll över blandningen i en behållare med lock och sätt in i frysen. Låt stå i 6–8 timmar innan servering.
  5. Leche flan
    Börja med att sätta ugnen på 175 grader, varmluft.
  6. Värm upp socker och vatten och rör om hela tiden tills sockret har smält. Häll sockerlagen i den formen som senare skall in i ugnen.
  7. Blanda kondenserad mjölk, vanlig mjölk, äggulor, salt och limesaft till en slät smet. Häll smeten i samma form som sockret som nu bildat ett lager i botten.
  8. Placera därefter formen i en större form som är fylld med varmt vatten. Tillaga mitt i ugnen i 35–40 minuter.
  9. Evaporerad mjölk
    Blanda mjölk och socker i kastrull på medelvärme och rör hela tiden.
  10. Låt mjölken reduceras till ca hälften så att den har tjocknat något. Låt svalna och ställ sedan in i kylen.
  11. Halo halo
    Placera alla ingredienser “mis en place” så blir hela proceduren mycket lättare. I varje glas lägger du varje ingrediens som i ett eget lager och gärna i den här ordningen: mungobönor, röd palmfrukt, grön palmfrukt, ananas- el kokosgelé, sago tapiocapärlor, kokosstrimlorna och slutligen jack fruit eller mango.
  12. Tillsätt den skivade isen.
  13. Häll på evaporerad mjölk över isen.
  14. Placera en matsked stor bit av leche flan på toppen och en skopa ubeglass.
  15. Garnera med några kokosstrimlor och cheerios.
  16. Garnering
    Skär drakfrukten i klyftor och sätt som garnering på glasen.