Hallonsorbet, vaniljglass och karamelliserade hasselnötter
Hallonsorbet, vaniljglass och karamelliserade hasselnötter
17 ingredienser
Ljuvlig dessert med hallonsorbet, krämig vaniljglass, karamelliserade hasselnötter och färska hallon.
Ingredienser
Hallonsorbet, 8–10 sorbetserveringar
- 500 g hallonpuré [5 dl]
- 20 g citronsaft, pressad [4 tsk]
- 60 g vatten (>0,5 dl)
- 60 g strösocker [0,75 dl]
- 50 g glukos (>0,33 dl)
Vaniljglass, 8–10 glasserveringar
- iskuber, till ett kallvattenbad
- 1 gelatinblad
- 350 g standardmjölk [3,5 dl]
- 250 g vispgrädde [2,5 dl]
- 160 g strösocker [2 dl]
- 1 vaniljstång, delad på längden och skrapad på frön
- 90 g äggula [5-6 st]
- 3 g salt [0,5 krm]
Karamelliserade nötter
- 200 g hasselnötter [4 dl]
- 160 g strösocker [2 dl]
- 30 g smör [2 msk]
Servering
- färska hallon
Gör så här
Hallonsorbet
- Lägg hallonpuré och citronsaft i en bunke. Koka ihop vatten, socker och glukos i en kastrull. Häll över hallonpurén och citronsaften. Nu är den redo att köras i glassmaskin.
Vaniljglass
- Förbered ett kallvattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i en skål.
- Koka upp mjölken och grädden tillsammans med hälften av sockret och vaniljen i en kastrull. Ta av från värmen.
- Vispa ihop äggulorna och resterande socker.
- Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 83 grader under konstant omrörning.
- Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål.
- Krama vattnet ur gelatinet och tillsätt i den silade vätskan tillsammans med saltet. Kyl ner smeten till 4–8 grader över kallvattenbadet. Rör emellanåt. Nu är den redo att köras i glassmaskin.
Karamelliserade nötter
- Förbered en plåt med bakplåtspapper.
- Rosta nötter på 145 grader i 20 minuter.
- Strö ett tunt lager med socker i en torr och varm panna. När det smält, häll på mer och fortsätt tills allt socker är i pannan utan någon som helst omrörning.
- När sockret fått en bärnstensfärgad karamell, häll i alla nötter och rör försiktigt med en träslev, tillsätt smöret och se till att det smälter ordentligt i pannan.
- Häll allt över bakplåtspappret och pilla försiktigt isär nötterna från de största karamellansamlingarna.
Montering
- Blanda hallonsorbet och vaniljglass i en bunke och sätt tillbaka i frysen.
- Strö karamelliserade hasselnötter i botten på en tallrik.
- Lägg en generös kula av glass/sorbet över nötterna.
- Dela hallon och lägg 5–6 stycken (10–12 halvor) runt glassen.
- Avsluta med att hälla på ytterligare lite nötter.