Hallonsorbet och yoghurtmousse

Foto: Tv4
Hallonsorbet och yoghurtmousse
18 ingredienser
1 h
Avsluta middagen med en riktigt fräsch och god hallonsorbet med yoghurtmousse.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Sockerlag
- 280 g vatten
- 620 g rörsocker
- 100 g honung (ljus)
Sorbet
- 420 g hallon
- 260 g sockerlag
- 50 g vatten
- 20 g citronsaft, pressad
Yoghurtmousse
- 1-2 gelatinblad
- 250 g mascarpone
- 1 msk yoghurt, 10%
- 0,5 msk strösocker
- 1 citron, saft och zest
Havreflarn
- 75 g smör
- 2 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 2 msk vispgrädde
- 2 msk ljus sirap
- 0,5 tsk bakpulver
Gör så här
Sockerlag
- Koka upp vatten och socker tills sockret lösts upp. Låt vätskans temperatur sjunka till 50 grader.
- Rör sedan ner honungen försiktigt. Rör tills honungen har lösts upp. Låt svalna före användning.
Sorbet
- Mixa hallonen till en fin puré med en stavmixer.
- Tillsätt sockerlag, vatten och citronsaft. Mixa ihop ingredienserna med en stavmixer.
- Häll ner blandningen i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner och lägg sedan i frysen fram till servering.
Yoghurtmousse
- Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i cirka 5 minuter.
- Blanda samtliga ingredienser i en skål.
- Värm gelatinbladen i en kastrull tillsammans med 1 msk vatten på låg värme tills gelatinet har smält.
- Häll ner gelatinet bland resterande ingredienser. Låt sedan stå i kylen i 30 minuter.
Havreflarn
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull. Blanda ner de övriga ingredienserna och rör till en smet.
- Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.
Servering
- Servera sorbeten med yoghurtmousse och havreflarn.